Вдова з Тернополя у суді довела загибель чоловіка у Бахмуті

Його тіло неможливо евакуювати, оскільки воно знаходиться на тимчасово непідконтрольній території України в зоні активних бойових дій, тому жінка була змушена звернутись до суду із заявою про встановлення факту його смерті.        

03.04.2023
Вдова з Тернополя у суді довела загибель чоловіка у Бахмуті
Фото: умовне

Про це повідомляє пресслужба Тернопільського апеляційного суду. 

У грудні 2022 року тернополянка, 33-річний чоловік якої 22 жовтня 2022 року загинув у ході бойового зіткнення у місті Бахмут Донецької області, звернулася до суду з проханням встановити факт смерті її чоловіка. В обґрунтуванні своїх вимог вона вказала, що це їй необхідно для отримання свідоцтва про смерть та подальшого отримання відповідних пільг, грошової допомоги, соціального статусу для малолітнього сина загиблого.

Проте, рішенням від 27 січня цього року суд їй відмовив у задоволенні заяви.

Жінка подала апеляцію, зазначивши, що про загибель чоловіка родина дізналася зі “Сповіщення сім’ї”, надісланого командиром військової частини, та з Акту про настання смерті солдата під час бойового зіткнення зі збройними силами російської федерації. 

У судовому засіданні Тернопільського апеляційного суду перевірили матеріали цивільної справи. Колегія суддів в межах апеляційної скарги, не погодилась із висновками суду першої інстанції, який засвідчував, що заявниця передчасно звернулась до суду, оскільки відповідно до ст. 55 Конституції України, права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Кожна особа має право в порядку, встановленому Цивільним процесуальним кодексом (стаття 4), звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав. Тобто жінка мала законне право звернутись до суду з метою захисту інтересів її родини.

Апеляційний суд також підтвердив законну підставу звернення вдови до суду з метою отримання дозволу на видачі свідоцтва про смерть її чоловіка. Адже відповідно до пункту 8 частини 1 статті 315 Цивільного процесуального кодексу України, у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті саме суд уповноважений розглядати такі справи.

Особливості провадження у справах таких справах на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, передбачені статтею 317 Цивільного процесуального кодексу України. Доказом у таких справах є не сама подія смерті, а її чітко визначений час, який передбачає для заявника правові наслідки. А факт смерті чоловіка від несумісного з життям вогнепального поранення, дата та час засвідчені у відповідному Акті, який склали побратими полеглого воїна.

Тож апеляційну скаргу тернополянки в інтересах її малолітнього сина задовольнили. Суд встановив факт смерті чоловіка при виконанні військового обов’язку.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.