У Львові вперше в Україні підлітку провели операцію на мозку з пробудженням

Під час медичного втручання хлопець мав бути при свідомості.

25.04.2023
У Львові вперше в Україні підлітку провели операцію на мозку з пробудженням
Фото: Перше медичне об’єднання Львова

Пацієнтом став 15-річний Максим Волович з Тернополя, повідомляє Перше медичне об’єднання Львова. Хлопець з восьмирічного віку страждав від сильних епілептичних нападів. Судоми викликала пухлина в його мозку.

“Спровокувати черговий напад може будь-що: фізична активність чи прояв емоцій. Хлопчик, який до судом займався танцями і мріяв стати чемпіоном, навіть бігати більше не міг. Сміх чи сльози – теж могли спровокувати напад. Дитинство Максима минуло з суворими обмеженнями, під постійним наглядом мами, яка цілодобово пильнувала сина і боялась за його життя. Останніми роками юнаку стало важко говорити та запам’ятовувати”, – розповідають лікарі.

З роками пухлина виросла, і напади посилились. Утворення почало тиснути на ділянки мозку, які відповідають за мову і рухи, виник високий ризик паралічу правої половини тіла.

Мама Максима звернулась до львівських лікарів, які після ретельного обстеження дійшли висновку, що єдиний шанс для Максима – це операція на мозку з пробудженням (awake surgery).

На операцію заради порятунку підлітка наважилися львівські нейрохірурги Лікарні Святого Миколая. Завідувач нейрохірургічного відділення Михайло Ловга сказав, що пухлину потрібно терміново видаляти, адже вона тисне на мозок.

Під час найважливішої частини операції – видалення самої пухлини – лікарям вдалося розбудити Максима.

Це потрібно, аби контролювати його мову та рухи і не пошкодити ділянки мозку, що за них відповідають, пояснюють медики.

“Медики розважали Максима розмовами про його улюблених супергероїв коміксів та вигадані всесвіти і не давали хлопцеві заснути. Поки він говорив, активність у ділянках, які відповідають за рухи кінцівками та мовлення, фіксували нейрофізіологи Марія Павлюк та Юлія Галій-Герасимович”, – розповідають у медоб’єднанні.

Операція тривала сім годин. Лікарі кажуть, що після неї Максим заговорив ще краще, ніж до втручання. Наразі хлопець більше не потребує лікування – епілептичні напади припинилися.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.