Шістьох поліцейських на Донеччині покарали за ігнорування української мови

Мовний закон в умовах війни – ключовий. Тому ступінь його дотримання має бути максимально високим, вважає мовний омбудсмен.

12.01.2023
Шістьох поліцейських на Донеччині покарали за ігнорування української мови
Фото: умовне

Шістьох поліцейських із Донецької області притягли до відповідальності за ігнорування мовного закону. Про це посилаючись на звіт голови Нацполіції України Ігоря Клименка, повідомляє мовний омбудсмен Тарас Кремінь.

У коментарі для “УП.Життя” мовний омбудсмен розповів, що на електронну пошту надійшов запит від громадянина з міста Дружківка Донецької області щодо порушення законодавства.

“12 липня чоловікові було відмовлено в отриманні гуманітарної допомоги на дитину з інвалідністю. Громадянин у відповідь на це викликав патрульних. Один із поліцейських, які прибули на місце події, грубо поводився з чоловіком, розмовляв з ним російською мовою і вимагав віддати телефон, яким той проводив відеофіксацію візиту правоохоронців. Крім того, жоден з поліцейських не представився і не назвав свого звання. Тоді чоловік викликав другий патруль. Група інших правоохоронців також спілкувалася російською, навіть почали виправдовувати своїх колег та доводити, що говорять мовою спілкування”, – повідомляє УП.

Тарас Кремінь звернувся до Управління Нацполіції на Донеччині та надав відеодоказ, але там жодного правопорушення не виявили. Мовний омбудсмен звернувся до голови Нацполіції, і той визнав патрульних винними у порушенні закону.

“Мовний закон в умовах війни – ключовий. Тому ступінь його дотримання має бути максимально високим. У мовному питанні сьогодні не може бути жодних дискусій: українська – маркер “свій-чужий”. Все інше – гра на руку ворогові, який системно використовує мову як один із інструментів війни”, – наголосив Тарас Кремінь.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.