Близько 14 мільйонів українців відчувають вплив війни на свій психоемоційний стан

Велика кількість людей потребує емоційної підтримки.

12.01.2023
Близько 14 мільйонів українців відчувають вплив війни на свій психоемоційний стан
Фото: умовне

Про це в інтерв’ю “Українському радіо” розповів міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Міністр зазначив, що зараз запущений курс навчання для сімейних лікарів за стандартом Всесвітньої організації охорони здоров’я, який чітко описує всі проблеми психоемоційного стану, на які може звернути увагу сімейний лікар. 

“Й найперше, що ми хотіли б, аби люди не шукали психологів. Адже не завжди їх можна знайти в населеному пункті, де вони проживають. Не шукали б, а мали доступ до психологічної підтримки. Її можна буде отримати через команду сімейного лікаря”, – сказав він. 

Міністр додав, що ключовою річчю як при інших хворобах, так і при зміні психологічного стану є не нашкодити. Тому, коли людина відчуває, що з нею щось не так, не варто займатися самолікуванням та, тим більше самому собі призначати лікарські засоби, зокрема фармацевтичні препарати.

“У кожному стані спочатку мають бути пройдені всі етапи діагностики, виявлена проблема, слід спробувати вирішити її без медикаментозного лікування. І лише в певних випадках кваліфікований спеціаліст-психіатр може призначити лікарський засіб”, – пояснив Ляшко.

Нагадаємо, за оцінками ВООЗ кожному четвертому українцю загрожує психічний розлад через війну.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.