Пані та панове, ми продовжуємо говорити про російські фейки

Текст зрозумілий, тому давайте розбирати фейковість.

28.03.2024
Пані та панове, ми продовжуємо говорити про російські фейки

1. Наративи. Це найважливіше, бо вплітається все доволі вдало. Пост написаний як типове обурення українця, якого “все дістало”. “Всі підуть в окопи”, “байдуже на довідки“, “влада хоче зачистити країну від людей”. Це зрозуміло. Але є ще один, на преший погляд, непомітний момент: лікарі піднімуть ціни на “довідки”, а ТЦК всіх ловлять, щоб самим не йти в окопи. Ці наративчики тут для того, аби розсварити нас із військом. Ми безмежно віримо в ЗСУ, тому вороги дуже би хотіли це змінити. І воно “червоною ниткою” прописано в дописі, як 25-й кадр.

2. Вислови. Тут все дуже типово. “Людолови”, “клоун”, “гребти”, “гарматне м’ясо” і т.д. Це все дуже підсилює емоційний ефект. І ще раз попрошу двічі подумати перед тим, як в мережі назвати президента клоуном. Я його не захищаю, але тут все зрозуміло.

3. Власне, емоційність. Якщо допис відразу викликає у вас сильні емоцій, наприклад, обурення, це перша ознака фейку.

3. Помилки. ХАХАХАХАХА. Я їх спеціально позначив червоним. Заключение – це ув’язнення. Але лікар пише заключення, чому немає аналогу в російській мові. Стійке відчуття у нас виникає, а не створюється. А ще ми б написали “Ну може ше хтось”, а от “можеть БИТЬ” – це вже російська. Ну і “все згодяться” – як вишенька на торті.

4. Сторінка. Так, я вже поширював скріни звідси. Порожня сторінка, створена невідомо для чого офіційно, але фактично для розповсюдження такої фігні. Та й дивно, коли Маргарет пише “я впевнеНИЙ”.  Так, я заперечую наявність 100500 гендерів.

5. Реклама. Саме так, такі дописи завжди на рекламі, що нам сигналізує напис під “іменем” автора. Це два зайці одним пострілом – так цю туфту прочитає більше людей, а ще її краще індексує Фейсбук. Тому і жалітись на таке треба більше.

Підсумки. В цілому, це допис, як і вся російська дезінформація, розрахована на те, аби нас пересварити між собою. Де протагоністами є “українці”, які не хочуть мобілізуватись, а антагоністи – погані військові та лікарі. Причому, наразі ця пропаганда ще не ризикує прямо звинувачувати в чомусь військових, але на військових лікарів та ТЦК вже наїжджають сміливо. Ну а владу давно “списали” – “клоун і свита”, які хочуть “знищити народ”. Тому будьте обережні, коли щось таке зустрінете. І уважно вчитуйтесь, що саме вам намагаються підсунути.

Роман Гурський

Джерело

Коментарі

11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.
12:00
Відомий львівський лікар пройшов стажування у провідній клініці США
Завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії лікарні Святого Пантелеймона Василь Процько повернувся зі стажування у Сполучених Штатах Америки та поділився враженнями від поїздки.