Українське зерно ввозили в Польщу за шахрайськими схемами

Польська прокуратура розслідує завдання збитків найбільшим млинам країни, яким за підробленими документами замість польського зерна поставляли українське найнижчої якості.

20.04.2023
Українське зерно ввозили в Польщу за шахрайськими схемами
Фото: умовне

Про шахрайські схеми ввозу українського зерна до Польщі Latifundist.com розповів фахівець відділу міжнародної торгівлі «Agrolok» Андрій Абдулов.

Зокрема, начебто українське зерно називалося «технічним» із приміткою «використовується для спалювання та виробництва пелет».

«У мене були подібні прецеденти ще на початку війни. Тоді трейдер зерновози з соєю замитнив на технічні цілі. Хоча віз на харчові. Таке зерно як придатне до споживання могли продавати потім на комбікормові заводи чи інших переробників. Мова йшла не тільки про сою, але і по інші культури, зокрема, кукурудза чи ріпак. Просто по сої великий попит у Польщі — це 500 тис. т», — говорить Абдулов.

За його словами, трейдери це роблять, щоб заощадити час у черзі до ветеринарної служби. Українське зерно стоїть у черзі по 5-7 днів, але якщо воно технічне, то ветеринарні і фітосанітарні перевірки не потрібні.

«Цим користувалися як українські компанії, частіше всього фірми-одноденки, так і польські покупці. Це такий собі «хід конем», щоб заощадити час і кошти на транспорті. Це гра з двох сторін. Якщо компанія щось купує, вона ж бачить супровідні документи від експортера. Це точно не несподіванка для покупця, мовляв, «Боже, що ви мені привезли». Це не Аліекспрес, де ти замовив телефон Самсунг, а тобі доставили картоплину. Це шахраї з двох сторін», — зазначає трейдер.

Абдулов додав, що такі випадки — це скоріше винятки, аніж правило, але про них треба говорити.

«Для нас важлива якість зерна, бо компанії понад 30 років на ринку і ми дорожимо репутацією», — сказав Абдулов.

Нагадаємо, 18 квітня Україна і Польща домовилися відновити транзит українського зерна. Зараз уряд очікує від польської сторони деталі щодо технічних аспектів транспортування української продукції Польщею. Тим часом на кордоні з Польщею утворилася черга з вантажівок з українським зерном та продовольством.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.