За 5 років аграрії Львівщини збільшили виробництво зерна майже на 40%

У сільськогосподарських підприємствах Львівщини зберігається тенденція зростання обсягів виробництва сільськогосподарських культур.

28.07.2023
За 5 років аграрії Львівщини збільшили виробництво зерна майже на 40%

Як повідомляє пресслужба Львівської ОВА, відбувається це через збільшення посівних площ так і за рахунок зростання середньої врожайності.

Впродовж 2018-2022 років вся посівна площа збільшилась на 15,6% (з 366,8 до 424,2 тис. га), в тому числі площі зернових і зернобобових та олійних культур збільшились на 36,7% (з 290,0 до 396,4 тис. га).

Середня врожайність у зазначений період по зернових і зернобобових культурах зросла майже на 27%, по олійних дещо менше – на 8,2%. Обсяги валового виробництва зерна впродовж зазначеного періоду зросли на 37,1% (з 1459,8 до 2001,8 тис. т), інформують в департаменті агропромислового розвитку Львівської обласної військової адміністрації, посилаючись на показники виробництва продукції рослинництва, оприлюднені органами державної статистики України.

«Разом зі збільшенням посівних площ зростання обсягів виробництва зерна зумовлене насамперед впровадженням аграріями інноваційних технологій вирощування зернових і олійних культур та посівом високоврожайного сортового насіння», – прокоментувала Тетяна Гетьман, директорка департаменту.

У структурі посівних площ в сільськогосподарських підприємствах вирощування зернових та олійних культур займає 96-98 %, причому частки цих сегментів в загальному валовому виробництві майже однакові. Однак сільгоспвиробники в межах своїх площ стараються дотримуватись структури сівозмін.

За результатами аналізу статистичних показників по зібраних площах за 2018-2022 роки найбільший відсоток збільшення спостерігається по кукурудзі (237,9%), сої (199,3%), гречці (154,7%). По вищезазначених культурах відмічено і збільшення обсягів виробництва зерна, відповідно кукурудзи (223,3%), сої (187,3%), гречки (161,4%).

Інформація щодо показників виробництва сільськогосподарських культур наведена в інфографіці.

Коментарі

11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.
12:00
Відомий львівський лікар пройшов стажування у провідній клініці США
Завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії лікарні Святого Пантелеймона Василь Процько повернувся зі стажування у Сполучених Штатах Америки та поділився враженнями від поїздки.