Українська журналістка відмовилась від німецької премії, щоб не розділяти її з російським пропагандистом

Росіянин, своєю чергою, нагороду отримав.

07.12.2022
Українська журналістка відмовилась від німецької премії, щоб не розділяти її з російським пропагандистом
Фото: Оксана Романюк

Українська журналістка, правозахисниця, директорка Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк відмовилася від німецької премії Palm Foundation за свободу слова через те, що організатори вирішили розділити нагороду між нею та російським пропагандистом Алєксеєм Венедиктовим. Про це журналістка повідомила на своїй фейсбук-сторінці.

“Прочитала, що Венедіктов став “першим росіянином, який отримав німецьку премію за свободу слова”. А я, мабуть, стала першою українкою, яка від неї відмовилась”, – написала Романюк. 

За її словами, організатори вирішили розділити премію між українкою та росіянином, бо «Україна, Росія, символізм, “обидві країни постраждали”».

“Я не уявляю, як би я могла фізично стати на одну сцену та розділити одну нагороду з Венедиктовим. Зі службовим лібералом Кремля, політтехнологом, який не раз просував кремлівську пропаганду, публічно називав Путіна своїм “єдиним начальником”, що хвалився зв’язками з Лавровим, Пєсковим, та іншими функціонерами, і так далі”, – заявила журналістка.

Своєю чергою, Венедиктова ситуація анітрохи не збентежила, і він без жодних докорів сумління пішов отримувати премію, вихваляючись, що став першим росіянином, якому її вручили.

“Я не маю претензій до організаторів. Вони дуже далекі від наших реалій. Це західноєвропейська християнська етика, миротворці, простягніть руки один одному. Ми довго переписувалися з ними, і продовжуємо переписуватись. Їм непросто вийти за рамки усталеної картини світу та зрозуміти те, що відбувається тут. Але я знаю, що мені все ж таки вдалося викликати у них питання та внутрішні дискусії. Попереду у нас багато роботи та багато роз’яснень, щоб розвіяти російську імперську магію”, – додала Романюк.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.