У Литві планують відмовитися від балету “Лускунчик”

Українці просять бойкотувати твори російського композитора Петра Чайковського, допоки не закінчиться війна.

26.12.2022
У Литві планують відмовитися від балету “Лускунчик”
Фото: Delfi

Йдеться зокрема про його оперу “Євгеній Онєгін”, балети “Лускунчик”, “Лебедине озеро” та “Спляча красуня”. Литовській національний театр опери та балету з початком повномасштабного вторгнення прибрав ці твори з репертуару, пише видання Delfi.

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко попросив бойкотувати одного з найвідоміших композиторів хоча б до закінчення війни.

“Це в принципі війна цивілізацій. Це війна між добром і злом, війна між життям і смертю. І наша спадщина, і наша культура – одна з головних цілей Путіна. Він сам каже, що культура – його знаряддя, одне з небагатьох, яким він може донести “добро” “русского мира”, – наголосив Ткаченко. 

Міністр культури зазначив, що поки в європейських театрах лунає музика Чайковського, росіяни на окупованих територіях знищують українські музеї.

“Такий крок буде слушним з урахуванням того, що ця війна – “цивілізаційна битва за культуру та історію”, в якій Москва активно намагається зруйнувати українську пам’ять і культуру, проштовхуючи ідею, що Росія та Україна утворюють єдиний народ”, – підсумував міністр.

“Багато представників культури в Україні звертають увагу на те, що Росія енергійно використовує свою культурну спадщину як один з інструментів під час цієї війни. Зокрема, під час російської окупації Херсона на міських вулицях розміщували білборди з портретом Пушкіна і текстом, що вказував на його зв’язок із цим містом”, – нагадав Ткаченко.

Міністр культури Литви Сімонас Кайріс підтримав заклик українського колеги. 

“Поки росіяни підкреслюють, що хочуть знищити Україну як країну, знищити її культуру, ми можемо відповісти на цей заклик і утриматися від російських творів”, – сказав LNK міністр культури Симонас Кайріс.

Діячі культури не сумніваються, що твори Чайковського – невіддільна частина російської ідентичності.

“Під час війни багато людей і дослідників вже показали, як і так звані російські гуманісти напряму служили імперії, імперському духу. Думаю, це треба було зробити давно”, – сказав голова Литовської асоціації діячів мистецтва Йонас Стасяліс.

“Лускунчик” – один із 4 найпопулярніших балетів Литовського національного театру опери та балету (ЛНТОБ). У грудні його показували 11 разів.

“Під час показу цих балетів зал був повний. Немає такої юридичної практики, що дозволяє замінити покази. Що в такому разі сказати глядачам?”, – сказав гендиректор ЛНТОБ Сакалаускас.

Однак наступного року музику Чайковського глядачі, ймовірно, не почують. Допоки триває війна, обговорять відмову від показу цих вистав. Наразі у театрі репетирують альтернативу “Лускунчику” – “Зачаровані очі”. Це дитячий балет на музику Вольфганга Амадея Моцарта.

На публічних заходах Литовської академії музики і театру твори російських композиторів уже не звучать. Студентам не викладають й історію російської музики, як окремий предмет. Але Чайковського студенти проходитимуть.

“Ми намагаємося робити якомога менше обмежень, ми розповідаємо історію, пояснюємо контекст. Ми ВНЗ, формуємо критичне мислення. Тому все орієнтовано на вибір викладача, на свідомий вибір студента”, – сказала LNK ректорка академії Юдіта Жукене.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.