У парламенті Фінляндії закликають уряд першими в Європі розпочати постачання Україні танків Leopard 2

Постачання Фінляндією Україні навіть невеликій партії танків німецького виробництва Leopard 2 започаткує дискурс про необхідність постачання західних танків іншими країнами Європи. Танки Leopard 2 мають перевагу над радянськими типами озброєнь, їх є багато у різних країнах Європи, а постачання таких танків матиме вирішальне значення для перемоги України у війні.

27.12.2022
У парламенті Фінляндії закликають уряд першими в Європі розпочати постачання Україні танків Leopard 2
Ілюстративне фото

З таким зверненням до уряду Фінляндії виступили депутати фінського парламенту Андерс Адлеркройц (SFP), який представляє комітет із оборони та голова партії «Зелених» у фінському парламенті Атте Харьянне, пише Guildhall.

“Війна в Україні переходить на другий рік. Наразі ініціатива належить Україні, але кінця війни незабаром не передбачається. Війна йде і поступово мучить Україну.

Успіх України заснований не лише на потужній волі захищатися, а також на основі допомоги, наданої Заходом у вигляді озброєнь і тренувань. Ця допомога і визначить, скільки триватиме війна. У наших же інтересах, інтересах Європи та вільного світу, щоб ця війна закінчилася якнайшвидшою перемогою України. Ми не повинні дозволити Росії жити в ілюзії хоч якихось успіхів унаслідок цієї агресивної злочинної війни. Матеріально-технічна допомога Україні має продовжуватися та має бути посилена.

На початку війни, у всіх країнах було багато дискусій щодо рівня необхідної підтримки та її специфіки. Ми багато чого навчилися за цей рік. Серед іншого. стало зрозуміло – сучасні технології здатні швидко змінювати ситуацію на полі бою. Крок за кроком ми збільшили і число, і якість матеріально-технічної допомоги, що надається. Водночас ці зміни прийшли повільно. Сьогодні настав час зробити крок уперед.

Прийшла зима. Змерзла земля знову змінить ситуацію як для Росії, так і для України. Це має бути враховано у характері допомоги, яку ми надаємо.

Попри рішучу підтримку України, низка озброєнь все ще виключається зі списків допомоги. Серед інших позицій, сучасні західні танки все ще не стали предметом постачання. Такі танки значно посилили б бойові можливості України на полі бою. Нові типи озброєнь вимагають підготовки, тому раціонально та розумно надати Україні велику кількість танків одного типу, управлінням якими Збройні Сили України зможуть бути ефективно навчені.

Танк німецького виробництва Leopard – 2 ідеально підходить для цього завдання. Тисячі його модифікацій були збудовані з кінця 1970-х і поряд з іншими країнами використовуються в Німеччині, Нідерландах, Швеції, Данії, Іспанії, Норвегії, Польщі та Фінляндії. Це один із найбільш широко використовуваних танків. За показниками ці танки перевершують озброєння радянської доби. За часів Холодної Війни стратегія Заходу була заснована на досягненні якісної переваги над агресором, який, як передбачалося, мав перевагу в кількості.

Завдяки спільним зусиллям Європи ми могли б ймовірно вирішальним чином сприяти збереженню Україною поточної динаміки під час війни.

Загалом Фінляндія має близько двохсот танків Leopard 2. Географічні особливості обмежує наші можливості з передачі великих обсягів критично важливого озброєння. Але сигнал про готовність надати навіть невелику кількість танків міг би дати початок європейському дискурсу з цього питання. Зробити це потрібно зараз.

Розпочавши цю дискусію зараз, ми посіємо насіння для більш розширеної та ефективної допомоги.

Оборонні здібності самої Фінляндії не повинні стати предметом компромісу, але абсолютно очевидним є те, що успіх України має ключове значення для нашої безпеки. Якщо ми починаємо постачання танків, відразу ж починається робота щодо їх заміщення“, – йдеться в зверненні від фінських парламентаріїв.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.