Рада схвалила законопроєкт про національні меншини

Це одна з умов початку переговорів про вступ у ЄС.

13.12.2022
Рада схвалила законопроєкт про національні меншини
Фото: умовне

Верховна Рада України на засіданні 13 грудня прийняла євроінтеграційний Закон про національні меншини (спільноти) України. За закон в цілому проголосували 324 нардепів. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Цим Законом пропонується визнати таким, що втратив чинність, Закон України “Про національні меншини в Україні” від 25.06.1992 року.

Новий Закон складається з преамбули, п’ятьох розділів та 21-ї статті.

 Законом закріплюється визначення “національні меншини (спільноти)”:

  • права, свободи та обов’язки осіб, які належать до національних меншин (спільнот); особливості державної політики щодо реалізації прав та свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот), зокрема особливості фінансового забезпечення впровадження такої політики, повноваження центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику в сфері захисту прав та свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот);
  • можливість створення консультативно-дорадчих органів при державних органах виконавчої влади різних рівнів, щодо реалізації державної політики в сфері захисту прав та свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот);
  • можливість створення центрів національностей в обласних центрах або визначених населених пунктах коштом державного та/або місцевого бюджетів, для функціонування громадських об’єднань національних меншин (спільнот) на безоплатній основі;
  • міжнародне співробітництво та закордонні зв’язки національних меншин (спільнот).

Законом також вносяться зміни до Закону “Про місцеве самоврядування в Україні”, а саме – статтю 10 доповнюють частиною шостою такого змісту: “Для реалізації своїх повноважень сільські, селищні, міські, районні, обласні ради мають право створювати консультативно-дорадчі органи”.

Додамо, що щоб розпочати переговори про вступ, Україна має виконати низку рекомендацій Єврокомісії. Серед них – завершення реформи законодавства для національних меншин.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.