Депутати на Львівщині наполягають визнати виселення українців з Польщі у 1944-1951 роках депортацією

Львівська обласна рада 12 березня ухвалила звернення до Президента України, Верховної Ради України щодо підтримки проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання депортованими громадян України, які у 1944-1951 роках були примусово переселені з території Польської Народної Республіки».

13.03.2024
Депутати на Львівщині наполягають визнати виселення українців з Польщі у 1944-1951 роках депортацією

У цьому році минає 80 років від початку депортації автохтонних українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 роках, повідомляє пресслужба Львівської облради.

«Ще з вересня 2019 року за №2038 був зареєстрований проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання депортованими громадян України, які у 1944-1951 роках були примусово переселені з території Польської Народної Республіки», на який так довго чекали українські пенсіонери – депортовані українці із Закерзоння (Лемківщина, Надсяння, Холмщина, Південне Підляшшя, Любачівщина, Західна Бойківщина). Згаданий законопроєкт успішно прийнятий у першому читанні 24 вересня 2021 року. На жаль, агресія путінської росії проти України загальмувала подальший розгляд цього засадничого для українців питання», – йдеться у зверненні.

Депутати Львівської обласної ради звертаються з проханням визначити на найвищому законодавчому рівні України об`єктивну політичну і правову оцінку так званої «добровільної евакуації» у 1944-1951 роках на територію УРСР з території сучасної Польщі 520 тисяч українців як депортацію за національною ознакою. Також депутати просять надати депортованим українцям статус депортованих осіб та остаточно врегулювати питання відшкодування завданих їм збитків.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.