В Україні заборонили ртутні термометри і тонометри

Україна приєдналась до конвенції про заборону використання ртуті.

31.05.2023
В Україні заборонили ртутні термометри і тонометри
Фото: умовне

Верховна Рада прийняла законопроєкт № 0199 «Про приєднання України до Мінаматської конвенції про ртуть» за основу та в цілому. Про це повідомили у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України.

Конвенція передбачає поетапну відмову від використання ртуті:

  • забороняється її подальший видобуток,
  • встановлюється заборона на виробництво, експорт та імпорт багатьох продуктів, що містять ртуть (термометрів та приладів для вимірювання тиску, певних видів батарейок та люмінесцентних ламп, барометрів, вимикачів, реле, і навіть косметики).

У картці законопроєкту зазначено, що виробництво та імпорт продукції, що містить ртуть Україна припинить з 1 січня 2024 року. Утім, є винятки, яких заборона поки не стосуватиметься. Це:

  • продукти для потреб військової та цивільної оборони;
  • вироби, що використовуються для досліджень та калібрування приладів, як еталонний стандарт;
  • вироби, що не мають ​​альтернативи, як-от зовнішні електроди для електронних дисплеїв і пристроїв вимірювання тощо;
  • вакцини, що містять тимеросал як консервант.

Як сторона Конвенції, Україна матиме доступ до цільових ресурсів Глобального екологічного фонду, а також зможе отримати технічну та експертну допомогу.

“Законопроєкт був поданий до парламенту Президентом України Володимиром Зеленським, адже значення цього документа важко переоцінити і в геополітичній, і в економічній та довколієвій сферах. Це той міжнародний документ, до якого долучилася 141 держава світу, і який так ігнорує росія. Маючи чітку політичну волю та позицію, ми сьогодні встановлюємо в своїй країні міжнародно визнані правила поводження з цим рідким отруйним металом” – наголосив міністр захисту довкілля Руслан Стрілець.

За його словами, долучення України до Конвенції дозволить надалі унеможливити такі ситуації, як із заводом “Радикал”, коли сотні тонн ртуті опинилися просто неба в українській столиці. Крім того, Україна зможе за допомогою міжнародних партнерів розвʼязати проблеми із залишками ртуті на недіючих пострадянських підприємствах, які використовували застарілі технології.

Коментарі

11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.
12:00
Відомий львівський лікар пройшов стажування у провідній клініці США
Завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії лікарні Святого Пантелеймона Василь Процько повернувся зі стажування у Сполучених Штатах Америки та поділився враженнями від поїздки.