Понад 150 пам’ятників на Львівщині чекають на процес декомунізації

В Україні з перших днів повномасштабного російського вторгнення почали масово зносити радянські пам’ятки. Окрім останніх, демонтовувати також стали постаменти діячам російської культури. За даними Мінкульту, майже за рік демонтували близько 30 пам’ятників Олександру Пушкіну.

05.01.2023
Понад 150 пам’ятників на Львівщині чекають на процес декомунізації
Пам’ятник Петру Нестерову біля Жовкви

Про те, скільки пам’ятників чекають на процес декомунізації на Львівщині, розповів радник очільника Львівської ОВА Олег Радик, пишуть “Львівські новини”.

“В області є близько 150 пам’ятників, які потрібно знести. Щось стоїть на балансі, щось – ні. Ми відстаємо! Однак краще пізно, ніж ніколи…” – зазначив Радик.

Відповідні комісії для цього створені як в області, так і по районах. Утім, як зазначив радник очільника ЛОВА, якщо у громадах, населених пунктах Львівщини мешканці захочуть долучитись до процесу декомунізації, то такі ініціативи лише вітатимуться.

“Там, де є могили чи радянських воїнів, чи “яструбків”, їх треба забрати. Могилам місце на цвинтарі. Всі стели, всіх “альош” треба забирати… Ніяка вишиванка “альошу” не врятує. Ці всі пам’ятні знаки будуть зняті”, – запевнив Олег Радик.

Він розповів, що на місці меморіального комплексу, присвяченому російському пілоту Петру Нестерову біля Жовкви, планують створити музей збитої техніки окупантів та найцікавіших “альош”.

“Повірте, через 20-30 років нашим дітям і внукам це буде цікаво… Закликаю Жовківську громаду до цього дослухатися, бо поки що вони не впевнені, що це їм потрібно. Скажу більше – це майбутнє капіталовкладення, яке принесе гроші“, – резюмував Радик.

Щодо самого процесу знесення радянських пам’ятників на Львівщині та хто за це відповідає, Олег Радик розповів:

“Вирішує громада, а, якщо громада не може вирішити, то може бути втручання начальника Львівської обласної військової адміністрації. Але я впевнений, що усі мешканці громади не будуть чекати, поки прийдуть  хлопці з війни і дадуть їм, начальникам, по морді та самі знімуть (ред. – пам’ятники). Хлопці вернуться в свої села, де вже не буде стояти “альош”.”

Стосовно церков московського патріархату на Львівщині, які продовжують свою діяльність на території області, Олег Радик зазначив, що першочергово потрібно чекати на рішення держави. Але запевнив, що усі ці храми будуть закриватись:

“Ці батюшки – це “атявлєниє кагебісти і феесбешніки”. Це люди на завданні, вони теж на війні. Але до цього (ред. – до припинення діяльності МП) йде. Їх треба розпускати, оголошувати поза законом та розпускати. Чи ми це зможем?! Я би дуже хотів, я надіюсь.. Але ситуація така, що ми у Львові на Сихові не можемо знести “халабуду” російської церкви… Ті, що зараз лишились і тримаються це є дійсно вороги України, особливо ієрархи або священники”.

Також радник начальника ЛОВА нагадав про шкоду поширення інформації про псевдозамінування на Львівщині.

“Ми створюємо атмосферу жаху. Журналістика та мери міст мають працювати не на свій піар, а на перемогу у війні”, – підсумував Радик.

Радник начальника ЛОВА закликав громади Львівщини сповіщати його про наявність у них радянських пам’яток. Щоб повідомити про скульпутри та пам’ятники радянського імперіалізму, пишіть Олегу Радику на його Facebook-сторінку.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.