Поляки розслідують махінації з українським технічним зерном

Технічне зерно продавалося як продовольче.

09.05.2023
Поляки розслідують махінації з українським технічним зерном
Фото: умовне

Жешувська прокуратура розслідує шахрайські схеми з імпортом технічного зерна з України, пише Rzeczpospolita, передає Forbes.

Лише за два тижні розслідування встановили десятки компаній та кілька тисяч тонн зерна, яке привозили з України та продавали, приховуючи його походження та призначення.

На підставі аналізів Податкової служби щодо імпортерів технічного зерна з України було розпочато багато митних і податкових перевірок, які підтвердили порушення. Зазначається, що українське технічне зерно, яке ввозилося до Польщі у великих обсягах, практично не підлягало прикордонному контролю й одразу після ввезення в країну реалізовувалося.

Технічне зерно можна використовувати як паливо, для виробництва, наприклад, технічного етанолу або як біокомпонент для біопалива. 

Проте українське зерно, яке ввозиться як технічне, пропонувалося польським компаніям – млинам і комбікормовим заводам – як вітчизняне та продовольче. В результаті зерно, на яке не поширюються стандарти виробництва чи транспортування ЄС, змішувалося з польським і перероблялося на борошно чи фураж. Таке шахрайство у великих обсягах карається позбавленням волі терміном до 10 років.

Жертвами схеми стали відомі польські виробники борошна, наразі у всіх цих справах ведеться судовий розгляд. 

«Зараз ми ведемо сім спільних проваджень. Загалом вони стосуються кількох мільйонів кілограмів зерна і створення кількох десятків субʼєктів. Це компанії, які ввозили товари до Польщі, і ті, які потім ними торгували», – сказала Ханна Бернат-Ложанська, прессекретарка обласної прокуратури в Жешуві, де зловживання зерном розслідує група прокурорів.

Наразі загальна кількість ошуканих компаній встановлюється, зазначає речник.

Нагадаємо, польські фермери з осені 2022 року протестують, вимагаючи в уряду пільгових кредитів, посилення прикордонного контролю з Україною та фінансових компенсацій.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.