Лікарня на Хмельниччині щомісяця “заробляла” $150 тисяч на меддовідках для ухилянтів

Там продавали фіктивні медичні документи для отримання групи інвалідності та «списання» з військової служби за станом здоров’я.

25.04.2023
Лікарня на Хмельниччині щомісяця “заробляла” $150 тисяч на меддовідках для ухилянтів
Фото: СБУ

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Керівництво медзакладу та профільні лікарі діяли у складі злочинної групи. До незаконної діяльності вони залучили шістьох «довірених» осіб, які підшукували потенційних клієнтів, зокрема ухилянтів, що планували втекти за кордон.

Від «замовників» вони отримували паспортні дані і передавали їх лікарям, які були залучені до схеми. Отримані відомості посадовці використовували для оформлення фіктивних історій захворювань та «меддовідок» щодо непридатності до військової служби або встановлення групи інвалідності.

Вартість «послуги» становила від 2 до 10 тис. дол. Сума залежала від терміновості «замовлення» і пакету виготовлених «документів».

Співробітники СБУ задокументували майже 100 фактів оформлення підробки.

Наразі правоохоронці затримали голову лікарської комісії медустанови та двох його спільників на передачі їм 4,6 тис. дол. хабаря.

При обшуках у робочих кабінетах та за місцем проживання організаторів схеми виявили:

  • 7 млн у гривневому еквіваленті;
  • печатки і документацію, які підтверджують факти злочину.

На підставі зібраних доказів затриманим повідомили про підозру за ч. 3 ст. 369-2 (зловживання впливом) Кримінального кодексу України.

Вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу – тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.