Колишнього “смотрящого” вʼязниці на Закарпатті посадили на 13 років

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області визнав двох чоловіків винуватими у встановленні і поширенні злочинного впливу.

03.05.2023
Колишнього “смотрящого” вʼязниці на Закарпатті посадили на 13 років

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 27 квітня.

Раніше судимий за грабіж Віктор Дичка, маючи авторитет серед засуджених, був призначений “смотрящим” за «зоною» — в «Закарпатській установі виконання покарань №9». Дичка запроваджував правила поведінки серед вʼязнів, вирішував конфлікти між ними, збирав кошти із засуджених і тих, хто вже звільнився, для поповнення так званого злодійського «общака», вів облік всіх мобільних телефонів, якими користувались увʼязнені.

У другій половині березня 2021-го Дичка, за версією обвинувачення, організував вимагання 200 тисяч гривень під виглядом неіснуючого боргу. Дичці подзвонив раніше судимий товариш, і поскаржився, що «сделал работку, такую небольшую» і у нього вийшло 200 грамів золота, яке він віддав чоловікові, щоб той продав у Львові чи Стрию, кажучи що «с этих бабок по-любому буду на тюрьму типа на общее». Чоловік узяв золото і обіцяв гроші через 2-3 дні, але не віддав їх і через три тижні. Почувши це Дичка запропонував: «Ну то все давай с ним встретимся, что б он серьезно понимал чуть-чуть, и пусть придерживается того что сказал. Все звони ему, давай договаривайся о встрече, сейчас мои пацаны подъедут заберут тебя и поедете с ним пообщаетесь нормально». Ця телефонна розмова була зафіксована під час негласних слідчих розшукових дій.

Для виконання задуманого Дичка нібито залучив виконавцем Фариза Ахмедова, який саме за місяць до цих подій звільнився із вʼязниці по відбуттю покарання. Надалі до потерпілого на вулиці підійшли троє чоловіків, які озвучили йому вимоги 200 тисяч гривень на «общак» за те, що він продав ювелірні вироби, при цьому посилалися на «смотрящого». Зловмисники погрожували чоловікові вбивством («не буде грошей — поламають за золото») і заподіяли йому легкі тілесні ушкодження.

Потерпілий під контролем правоохоронців передав частину суми — 55 тисяч гривень. Після цього троє виконавців злочину помітили поліції й намагалися тікати, але були затримані.

Два із них уклали із прокурором угоди про визнання винуватості — за приховування злочину і вимагання.

Організатор і ще один виконавець провину категорично не визнали, говорили про фальсифікацію справи.

Дичка говорив, що все це спланована робота працівників поліції й більше коментувати він нічого не буде. Він вважає, що це тюремна історія і колишній зек просив у нього справедливості й працівники поліції навчили його, що робити, щоб підвести під статтю.

Вироком суду «смотрящому» призначено 13 років тюрми, а його співучаснику — 8 років.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.