Більшість українців вважають жертвами обставин тих, хто залишився під тимчасовою окупацією

Так, лише 12% респондентів критично ставляться до тих, хто продовжує жити на окупованих у повномасштабній війні територіях. Їх вважають колаборантами чи байдужими до України.

19.09.2022
Більшість українців вважають жертвами обставин тих, хто залишився під тимчасовою окупацією
Фото: умовне

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, яке проводили 7-13 вересня, передає “Громадське”.

Проте більшість — 72% — називають людей під окупацією жертвами обставин і вважають, що ці люди хочуть повернення контролю України над цими територіями.

Загалом у цьому опитуванні соціологи досліджували низку тез російської сторони, за допомогою яких намагаються розколоти українське суспільство.

Наприклад, лише 14% респондентів вірять у наратив про серйозні конфлікти між політичним і військовим керівництвом України, а 71% вважає, що військове і політичне керівництво діють злагоджено. Однак дещо поширеним є наратив, що керівництво не приділяє належної уваги захисникам: у це вірять 24% опитаних, а не вірять — 60%.

Відносно найбільше респондентів вірять у тезу про розкрадання західної зброї та наживання на війні чиновниками — 29%. Натомість 51% вважають такі заяви неправдою, а ще 20% не змогли визначитися.

Крім того, лише 5% українців поділяють думку про владу, яка готова і може піти не неприйнятні для України компроміси з росією. Але 87% опитаних вважають, що влада не піде на неприйнятні компроміси.

15% вірять, що західні країни втомлюються від України і хочуть, щоб Україна вела перемовини з рф, проте 73% опитаних вважають, що Захід продовжує надавати підтримку та очікує на завершення війни на прийнятних для України умовах.

31% респондентів навіть ціною можливих конфліктів і загрози єдності готові підтримати ініціативи притягнення до відповідальності тих, хто причетний до можливих прорахунків у підготовці до війни. Але більшість (58%) усе-таки вважає, що ці питання потрібно розглядати після війни, щоби не провокувати конфлікти всередині країни.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.