У Києві до 15 років засудили бойовика “днр”, який після обміну знову потрапив у полон

Чи обміняють його знову наразі не відомо.

23.02.2023
У Києві до 15 років засудили бойовика “днр”, який після обміну знову потрапив у полон
Фото: Руслан Вяльшин

Про ув’язнення уродженця Донеччини Руслана Вяльшина повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 10 лютого. Чоловіка визнали винним у державній зраді в умовах воєнного стану та в участі у незаконних збройних формуваннях.

За матеріалами справи, 27 липня 2022 року Вяльшин добровільно прибув до «військового комісаріату днр» і добровільно мобілізувався. Чоловіка призначили стрілком 1 стрілкового відділення 1 взводу 3 роти 1135 батальйону «1-ї окремої мотострілецької Словʼянської бригади донецької народної республіки». 

Вранці наступного дня Вяльшина зайняв позиції в селі Марʼїнка, Покровського району, Донецької області. Протягом двох місяців обвинувачений служив на цій позиці. Наприкінці серпня підрозділ, в якому був чоловік, передислокували до сусіднього села Олександрівка.

3 вересня 2022 року 10 бойовиків «днр», включно з Вяльшиним, зайняли позицію у лісосмузі у 8-ми кілометрах від села Марʼїнка. Наступного дня солдат потрапив у полон.

За рішенням суду Вяльшину призначили 15 років увʼязнення з конфіскацією майна.

Проте, з вироку відомо, що у 2018-му Вяльшина вже затримували та судили за участь у терористичній організації.

До лав «днр» він долучився ще у 2015 році, підписавши контракт про проходження служби в «народній міліції». Його розподілили на посаду механіка-водія, але через конфлікт із командиром роти чоловік звільнився на початку 2016-го. 

Вяльшин вернувся на службу в інший підрозділ «народної міліції днр» наприкінці 2017 року на аналогічну посаду. 20 квітня 2018-го його взяли у полон ЗСУ.

У серпні 2018-го суд засудив Вяльшина до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 27 грудня 2019 президент України помилував його, щоб обміняти на громадян, які перебувають у полоні росії та так званих «л/днр».

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.