Одесит, якого раніше засуджували до перегляду фільму та читання, отримав 15 років за держзраду

Через два місяці після першого вироку чоловік став шукати можливість працювати на фсб рф.

09.05.2023
Одесит, якого раніше засуджували до перегляду фільму та читання, отримав 15 років за держзраду
Фото: умовне

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 3 травня.

Після повномасштабного військового вторгнення рф Дмитро Кулик, маючи проросійські погляди почав підшукувати осіб, які співпрацюють або є представниками спецслужб рф, бажаючи допомогти дережаві-агресору. Приблизно у грудні 2022 минулого року він зустрівся з чоловіком, якого вважав представником росії і запропонував за грошову винагороду допомагати у зборі інформації про розміщення українських військових на території міста Одеси та Одеської області.

5 січня на повторній зустрічі обвинувачений сказав, що хотів би також пройти додаткове навчання з розвідувальної діяльності. На знак своїх добровільних намірів співпрацювати одесит вручив співрозмовнику “подарунок” – шеврон  темно-зеленого кольору з написом «россия». Пізніше того ж дня Кулик надіслав шість відеофайлів з місцем дислокації військової частини, які відзняв 18 грудня 2022-го.

13 січня чоловік також надіслав чотири відеофайли з розташуванням електростанцій і скріншот з намальованими власноруч координатами блокпостів ЗСУ, а також відеозапис із базуванням військової частини протиповітряної оборони на території Одеси.

18 січня чоловіки знову зустрілися. Одесит отримав 10 тисяч гривень за виконану роботу і передав представнику рф флешку з відеозаписами розташування військових підрозділів і енергетичних обʼєктів, які раніше надсилав у телеграмі.

У судовому засіданні Дмитро Кулик повністю визнав скоєне. Розповів, що з початком великої війни шукав у роботу і  повідомив, що бажає допомагати Росії. З ним сконтактував чоловік, який представився співробітником фсб рф. Йому він і надсилав дані, розуміючи, що це буде шкодити Україні.

Зʼясувалося, під виглядом працівника фсб рф з ним спілкувався агент українських правоохоронних органів.

“З листування у телеграмі видно, що агент не надавав будь-яких завдань і обвинувачений сам проявляв ініціативу щодо збору інформації, повідомляв, що знає про місце знаходження частини ППО і потребує для спостереження новий гаджет і аванс”, – пише видання.

За державну зраду в умовах воєнного стану чоловіка засудили до 15 років увʼязнення з конфіскацією усього майна.

Відомо, що Дмитро Кулик був уже неодноразово судимий. У 2009 році його оштрафували за незаконне зберігання наркотиків, після цього відбував 8 років ув’язнення за розбій, звільнившись умовно-достроково на 9 місяців.

У 2021 році Дмитра Кулика судили за викрадення велосипеда. Він орендував для роботи велосипед, нібито для роботи кур’єром, і не повернув його власнику, а продав. Тоді суддя Малиновського райсуду Одеси Олександр Гарський засудив його до року умовно та зобов’язав прочитати повість Івана Франка «Основи суспільності», притчу Григорія Сковороди «Розмова п’яти подорожніх про істинне щастя в житті» та переглянути американський художній фільм «Це дивовижне життя».

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.