На Франківщині двох чоловіків викрили на махінаціях з системою “Шлях”

Чоловіки налагодили канал нелегального переправлення за кордон військовозобов’язаних.

25.04.2023
На Франківщині двох чоловіків викрили на махінаціях з системою “Шлях”
Фото: СБУ

Про це повідомляє управління СБУ в Івано-Франківській області.

Канал нелегального виїзду призовників за кордон налагодили двоє мешканців Тлумача. Вони незаконно вносили неправдиві відомості до інформаційної бази “Шлях”, що давало чоловікам право на виїзд з України в умовах воєнного стану.

За таку “послугу” з одного “клієнта” зловмисники брали по 6,5 тисяч доларів. Спершу вони отримували “аванс”, а згодом решту суми. Таким чином їм вдалося переправити за кордон понад три десятки чоловіків, котрі підлягають мобілізації.

“Після отримання організаторами “авансу”, військовозобов’язаних зареєстрували в базі “Шлях” як начебто водіїв вантажних мікроавтобусів приватного підприємства. Потім фігуранти доправили “клієнтів” з Івано-Франківської області в Чернівці, де отримали основну частину коштів”, – розповідають в СБУ. 

Чоловіків затримали поблизу прикордонного пункту Порубне. Вони намагались втекти з місця злочину: одного з них затримали, інший перебуває у розшуку. 

Під час обшуків за домашніми та робочими адресами фігурантів правоохоронці вилучили:

  • гроші, отримані за нелегальне переправлення призовників;
  • копії документів військовозобов’язаних; 
  • набої до автоматичної зброї та гранату OF 37. 

Також вилучили засоби вчинення злочину – автомобілі Mercedes S-320 та Opel Astra, на яких зловмисники перевозили “клієнтів”.

Франківчанам поголосили про підозру за ч. 3 ст. 332 КК України – незаконне переправлення осіб через державний кордон України. Їм загрожує позбавлення волі на строк від 7 до 9 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна.

“Вживаються заходи для притягнення до відповідальності осіб, які неправомірно вносили дані військовозобов’язаних у базу “Шлях”, – додали у відомстві. 

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.