Священника, який закликав примиритися з росіянами, відсторонили від служби

В Ужгороді греко-католицький священник під час проповіді закликав вірян молитися, щоб “два прекрасні народи – України та Росії – не вбивали один одного”.

08.08.2023
Священника, який закликав примиритися з росіянами, відсторонили від служби

Управління Мукачівської греко-католицької єпархії (МГКЄ) відсторонило від служби у храмі священника Романа Кураха, який під час проповіді закликав до примирення українців з росіянами. Єпархія вважає вислови о. Романа емоційними.

“Управління МГКЄ не поділяє ідеології “руського міра” про “братні народи”, а тому вважає вислови о. Романа Кураха ніяк не позицією єпархії, але як приватний емоційний вислів. За свій вчинок священник відсторонений від служби в соборі і понесе відповідну дисциплінарну відповідальність згідно з церковними канонами”, – зазначили у повідомленні.

Отець УГКЦ Роман Курах у розмові з отцем Юрієм Бойком вибачився за свої слова про “прекрасний російський народ” та примирення з ними.

“Я прошу пробачення за вчорашню ситуацію на кінці літургії. Визнаю, що це вийшло спонтанно. У контексті війни говорити такі речі є помилкою і недоречно. Мотивувався тим, що коли вчився у Європі то бачив, як раніше ворогуючі народи молилися один за одного. Десь таке було й моє бажання, що колись у майбутньому Бог примирить і нас. Чому я сказав про прекрасний російський народ? У Книзі Буття сказано, що людина є прекрасною і народи, які він сотворив є прекрасні. Для Господа і в його очах. І це було моєю підставою, чому я згадав цей прикметник щодо росіян. Але за ці слова я прошу пробачення у кожного з вас, кого зранив. Я не хотів цього”, – зазначив священник.

 

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.