Прокуратура оскаржить вирок у справі щодо зґвалтування неповнолітньої на Закарпатті

Крім того, справу під особистий контроль взяв Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

27.03.2023
Прокуратура оскаржить вирок у справі щодо зґвалтування неповнолітньої на Закарпатті
Фото: умовне

Про це 27 березня повідомив Офіс генерального прокурора.

16 березня Воловецький районний суд Закарпатської області ухвалив вирок у кримінальному провадженні щодо трьох неповнолітніх осіб за фактом вчинення сексуального насильства стосовно неповнолітньої. 

Трьох хлопців суд визнав винними та призначив покарання у вигляді 5 років ув’язнення. Утім, через неповнолітній вік, суд звільнив підлітків від відбування покарання, призначивши натомість іспитовий строк на два роки.

“Наразі вирок, згідно з вимогами кримінального процесуального кодексу, не набрав законної сили. Прокуратура оскаржуватиме вирок у встановленому законом порядку”, – йдеться у повідомленні. 

У прокуратурі наголосили, що вживатимуть всіх заходів для захисту прав постраждалої особи та забезпечення справедливого і невідворотного покарання винних у вчиненні злочину.

Раніше Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що взяв під особистий контроль справу, оскільки вбачає у ворокові порушення права дитини на захист та справедливе судочинство.

Він повідомив, що у неділю, 26 березня, представник секретаріату омбудсмена здійснив візит безпосередньо за місцем проживання потерпілої в селі Верхні Ворота, поспілкувався з батьком та бабусею дівчини, які надали згоду щодо вжиття заходів, направлених на відновлення прав дитини.

Лубінець зазначив, що також проаналізують діяльність місцевої служби захисту дітей, працівник якої представляв інтереси дівчинки в суді. Адже, як виявилося, мати одного із хлопців, також працює в цій службі, тому є сумніви щодо “неупередженості” та професійності представлення інтересів дівчинки. Також ця служба надала ґвалтівникам позитивні характеристики, які вплинули на пом’якшувальний вирок.

Він також додав, що має сумніви щодо професійності дій обласного керівництва, “адже подія трапилася ще влітку 2021 року, а втім, суд виніс вирок у справі лише зараз”.

Нагадаємо, на Закарпатті трьом підліткам, які зґвалтували 14-річну дівчинку, дали умовний термін.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.