МАГАТЕ вимагає від Росії вивести військових із Запорізької АЕС

Інспекція не знайшла на станції ознак того, що Україна може готувати “брудну бомбу”.

18.11.2022
МАГАТЕ вимагає від Росії вивести військових із Запорізької АЕС
Фото: умовне

Рада керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) в резолюції закликає Росію вивести своїх військових та інший російський персонал із Запорізької АЕС, відмовитися від “необґрунтованих претензій” на володіння станцією та припинити будь-які дії на українських ядерних обʼєктах.

Резолюція підтримана 17 листопада більшістю членів ради, до якої входять 35 країн. У ній також ідеться, що МАГАТЕ не виявило ознак незадекларованої ядерної діяльності чи матеріалів, повʼязаних із розробкою пристроїв для розсіювання радіації (так званих “брудних бомб”) в Україні.

На початку листопада фахівці МАГАТЕ перевірили три українські ядерні обʼєкти. Інспекція проводилася на екстрений запит Києва після того, як російська влада виступила із твердженнями, що українська сторона готується підірвати на своїй території так звану “брудну бомбу”, а відповідальність за застосування такої зброї покласти на Росію. Київ та країни Заходу назвали звинувачення Москви брехливими.

У резолюції також висловлюється глибоке занепокоєння через тиск на український персонал ЗАЕС, а також неодноразові порушення зовнішнього енергопостачання внаслідок обстрілів.

Це вже третя резолюція МАГАТЕ, присвячена проблемі ядерної безпеки в Україні від початку російського вторгнення у лютому цього року. Проти виступили Росія та Китай. Сім країн — Індія, Пакистан, Саудівська Аравія, Вʼєтнам, Південно-Африканська Республіка, Кенія та Намібія утрималися від голосування.

Нагадаємо, 15 листопада через ракетну атаку росіян постраждали дві українські АЕС.

Коментарі

11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.
12:00
Відомий львівський лікар пройшов стажування у провідній клініці США
Завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії лікарні Святого Пантелеймона Василь Процько повернувся зі стажування у Сполучених Штатах Америки та поділився враженнями від поїздки.