Керівнику батальйону морпіхів, через якого 277 бійців потрапили у полон в Маріуполі, оголосили підозру у держзраді

Йому загрожує довічне позбавлення волі.

16.05.2023
Керівнику батальйону морпіхів, через якого 277 бійців потрапили у полон в Маріуполі, оголосили підозру у держзраді
Фото: умовне

Працівники ДБР повідомили про підозру у державній зраді одному з керівників 501 Окремого батальйону морських піхотинців Збройних сил України, через якого 277 військових цього батальйону опинились в полоні.

З кінця лютого 2022 року військовослужбовці батальйону здійснювали оборону міста Маріуполь. У квітні того ж року пропагандистські ЗМІ рф розповсюдили інформацію, що начебто морпіхи 501 батальйону добровільно здалися у полон в оточеному Маріуполі.

Слідство встановило, що насправді начальник речової служби тилу 501 ОБМП зрадив присягу та перейшов на бік ворога. Він вступив у змову з росіянами та фактично вмовив командира здатися. 

“Користуючись важкою ситуацією, в якій опинилися сили оборони в Маріуполі, зрадник спонукав командира припинити оборонні дії, здати зброю та особовий склад. 277 військовослужбовцям батальйону був відданий наказ на передислокацію, а насправді їх переправили до «днр». Військових ввели в оману, й тому вони не усвідомлювали й не могли усвідомлювати протиправного характеру наказу чи розпорядження про здачу в полон”, – наголошують у відомстві.  

ДБР ухвалило рішення закрити провадження відносно 277 військовослужбовців 501 ОБМП за підозрою у дезертирстві. 

“Це дає підстави уповноваженим органам відновити порушені права полонених морпіхів щодо виплат їх родичам”, – додали в ДБР. 

Також слідство встановило, що начальник речової служби тилу 501 ОБМП продовжив свою зрадницьку діяльність і після диверсії в Маріуполі. Він знову почав агітувати українських військових переходити на бік ворога та за винагороду надавати йому відомості щодо розміщення сил та засобів оборони України, коли повернувся до рідного Бердянська, Запорізької області. Слідство встановило принаймні три відповідні факти протягом квітня-червня 2022 року.

Начальнику речової служби тилу 501 ОБМП ВМС Збройних Сил України повідомили про підозру у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України). Санкція статті передбачає довічне позбавлення волі.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває. Встановлюються інші особи, які можуть бути причетними до злочину.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.