Ексголова СБУ катував цивільних на Херсонщині

Колишній очільник СБУ олександр якименко з 2014 року переховувався у рф за державну зраду.

07.02.2023
Ексголова СБУ катував цивільних на Херсонщині
Фото: олександр якименко

Про це повідомляє Служба безпеки України.

На початку повномасштабного вторгнення якименко підтримав російських окупантів і запропонував їм свою допомогу у війні проти України. За це його призначили керівником створеної росією “государственной службы безопасности в Херсонской области”.

“На цій “посаді” він виконує завдання москви щодо поширення кремлівського режиму та придушення руху опору в регіоні. Для цього організовує масові репресії проти місцевих жителів. Людей незаконно переслідують, викрадають і піддають жорстоким тортурам”, – повідомляють в СБУ. 

У своїй злочинній діяльності якименко “підзвітний” кадровим співробітникам фсб, які координують репресивні органи рф в окупованих районах.

Під час окупації Херсона “посадовець” дав вказівку на захоплення одного з офісів у центрі міста. У підвальному приміщенні цієї будівлі облаштували катівню, до якої звозили незаконно затриманих громадян. Там з них “вибивали” зізнання у сприянні Силам оборони України, а після цього пропонували за гроші отримати “амністію”.

“Таким чином керівник місцевої “філії” фсб та його спільники “заробляли” на масових репресіях, а також робили “показники” перед російськими “кураторами”, – зазначають в СБУ. 

За даними слідства, до лав окупаційного органу його очільник особисто залучив ще вісьмох зрадників, які брали безпосередню участь у катуваннях мирних жителів.

Після звільнення Херсона якименко разом зі своїми поплічниками втік на лівий берег Дніпра і наразі там переховується від правосуддя.

На підставі зібраних доказів колишньому генералу та вісьмом його спільникам повідомили про підозру за декількома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ст. 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань);
  • ч. 2 ст. 28, ч.1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни).

Наразі тривають комплексні дії для притягнення винних до відповідальності.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.