Верховну Раду закликали визнати білорусь окупованою

Проєкт постанови зареєстрували ще 22 жовтня 2022 року.

07.03.2023
Верховну Раду закликали визнати білорусь окупованою
Фото: умовне

Відповідну заяву міжфракційного депутатського об’єднання “За демократичну Білорусь!” оприлюднив нардеп Богдан Яременко.

У депутатському об’єднанні закликали Верховну Раду України невідкладно розглянути ініційований 22 жовтня 2022 року МФО «За демократичну Білорусь» проєкт постанови №8147 «про Заяву Верховної Ради України про визнання території Республіки Білорусь тимчасово окупованою російською федерацією».

В об’єднані також додали, що відповідно до резолюції Генеральної асамблеї ООН, республіка білорусь, надаючи свою територію російській федерації для здійснення військової агресії проти України, є державою-агресором і здійснює агресію проти України. Дозвіл на розміщення на території білорусі російських літальних апаратів, які використовують для ударів по цивільній інфраструктурі України, розвідки цілей на території України, наведення, створення перешкод для роботи системи протиповітряної та протиракетної оборони, – становлять пряму і серйозну загрозу для життя громадян України.

При цьому російська федерація та республіка білорусь одностайно саботують усі спроби ООН підтримувати територіальну цілісність України та намагання припинити збройну агресію, йдеться у зверненні. 

“За цих обставин існування дипломатичних відносин між Україною та білоруссю є нонсенсом, реакції державних органів України на політику самопроголошеного президента білорусі є недостатньою та невідповідною моменту.

Державна політика України щодо республіки білорусь, союзної держави росії та республіки білорусь, а також узурпаторів влади на території цих держав повинна бути сформульована публічно та включати в себе як питання національних інтересів України завдання демонтажу союзної держави білорусі та росії, деокупації Республіки Білорусь, відновлення демократичної легітимної влади у цих державах та покарання узурпаторів влади за злочини щодо народів їх держав, а також за злочини агресії та геноциду Українського народу”, – додали в об’єднанні. 

Відповідно до цього, Президента України Володимира Зеленського, Верховну Раду України та Кабінет міністрів України закликали дати принципові політичні та правові оцінки діяльності самопроголошеного президента білорусі олександра лукашенка, який має постати перед міжнародним трибуналом за звинуваченням у злочині агресії та підбурювання і сприяння геноциду українського народу.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.