В Україні запрацювала програма компенсації за пошкоджене внаслідок бойових дій житло

Заявку можна подати у “Дії”. Послуга доступна, якщо житло підлягає відновленню і не було повністю відремонтоване.

10.05.2023
В Україні запрацювала програма компенсації за пошкоджене внаслідок бойових дій житло

Від 10 травня в Україні стартує програма компенсації за пошкоджене житло «єВідновлення». Послугу запускають навесні саме для того, щоб власники житла встигли відремонтувати його до зими. Про це повідомило Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Програма передбачає фінансування поточного (дрібного, некапітального) ремонту житла, пошкодженого внаслідок війни. Гроші можна буде використати на ремонт покрівлі, заміну вікон чи дверей, відновлення підлоги тощо.

Компенсація передбачена для власників приватних будинків і квартир, які розташовані на звільненій території та де не було зроблено ремонт власними силами.

Подати заяву на допомогу можна в «Дії». Протягом місяця спеціальна комісія при громаді має ухвалити рішення щодо надання допомоги. Міністерство закликає місцеві органи якомога швидше створювати комісії та підключатися до Реєстру пошкодженого та знищеного майна.

Для того, щоб отримати компенсацію потрібно:

  • подати інформаційне повідомлення про пошкоджене майно через «Дію»;
  • відкрити рахунок «єВідновлення» в банку;
  • подати заяву на компенсацію через «Дію»;
  • дозволити комісії місцевої ради обстежити майно та надати їй документи (на пільгу та право власності).

Далі спеціальна комісія розгляне звернення та внесе дані про нього до Реєстру пошкодженого та знищеного майна та визначить суму, яка буде нарахована. Максимальна сума на відновлення одного об’єкта — 200 тисяч гривень. Використати компенсацію можна буде протягом 1 року з моменту її нарахування. Розгляд заявки та ухвалення рішення має відбутися протягом 30 днів.

Зараз до програми підключені такі банки: «Ощадбанк», «Монобанк», «ПриватБанк», «Сенс Банк», «А-Банк» та «ПУМБ».

Пріоритет у допомозі надаватиметься:

  • учасникам бойових дій;
  • людям із інвалідністю внаслідок війни;
  • ветеранам війни;
  • членам сімей загиблих військових;
  • мобілізованим;
  • багатодітним родинам;
  • людям із інвалідністю І та ІІ групи;
  • батькам-вихователям дитячого будинку сімейного типу;
  • опікунам/піклувальникам;
  • прийомним батькам та патронатним вихователям;
  • дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування.

Взяти участь у програмі не зможуть люди, які вже відремонтували житло. Уряд працює над механізмом відшкодування. Наразі міністерство закликає зберігати чеки, фотографії, свідчення сусідів чи публікації в ЗМІ щодо свого пошкодженого житла, аби в майбутньому претендувати на частину репарацій росії.

Зазначимо, за даними обласних військових адміністрацій, з 24 лютого 2022 року було зруйновано або пошкоджено майже 18,5 тисяч багатоповерхових житлових будинків та понад 142 тисячі приватних садиб.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.