У посилці з Тернополя виявили ексклюзивні скам’янілості віком 400 млн років

Експерти визначили, що скам’янілості є плитками червоного пісковику раннього девону з панцирами «риб» двох видів, а також слабко зцементований вапняк з цілим крабом.

14.02.2024
У посилці з Тернополя виявили ексклюзивні скам’янілості віком 400 млн років

Київські митники виявили в посилці з Тернополя скам’янілості давніх істот, яким 400 мільйонів років. Незаконне відправлення намагалися зробити до Тайваню.

Скам’янілості було скеровано до Національного науково-природничого музею НАН України для проведення експертизи.

Експерти визначили, що виявлені митниками скам’янілості є плитками червоного пісковику раннього девону (геологічний період палеозойської ери) з панцирами «риб» Protopteraspis двох видів, а також слабко зцементований вапняк з цілим крабом «Daira speciose» та черепашкою червоного молюска Halyotis sp.

Фахівці музею також з’ясували, що це – оригінальні фосилії, знайдені на Поділлі, в басейні річки Дністер. Геологічний вік трьох з них (дністровська серія) становить близько 400 мільйонів років; а двох інших, краба та молюска – 10-20 мільйонів років.

“Виявлені скам’янілості є ексклюзивними з точки зору палеонтолога. Вони мають культурну та наукову цінність як геологічна спадщина. Водночас експерти рекомендують внести зразки до Державного реєстру національного культурного надбання, а також до Музейного фонду України. Згідно чинного законодавства України, на вивезення культурних цінностей за кордон потрібні дозвільні документи. Таких митникам надано не було”, – йдеться у повідомленні.

На чоловіка, який відправляв ексклюзивні палеонтологічні зразки за кордон, митники склали протокол.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.