У Львові судили лікаря, який запідозрив у пацієнта ковід та відмовився його оглядати

Залізничний районний суд Львова визнав лікаря винним, проте йому вдалося уникнути ув’язнення через закінчення строку давності справи. Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф виплатить понад 1 млн грн компенсації рідним померлого.

30.04.2024
У Львові судили лікаря, який запідозрив у пацієнта ковід та відмовився його оглядати

У березні 2020 року Степан Ж. прибув до квартири потерпілого на виклик у складі бригади швидкої медичної допомоги. Син пацієнта повідомив лікарю, що його батько — Дмитро А., — раптово ослаб та не може самостійно сидіти. Обвинувачений, зайшовши до квартири, запідозрив у чоловіка COVID-19. Попри те, що дружина та син пацієнта заперечували контакт з хворими та прояву будь-яких симптомів коронавірусу, лікар відмовився оглядати чоловіка, повідомляє Lviv.media.

На численні прохання родичів Дмитра А. він погодився виміряти сатурацію кисню у легенях та попросив їх виміряти пацієнтові температуру. У чоловіка була підвищена температура, а сатурація кисню становила 62%. Після цього Степан Ж. викликав спеціальну ковідну бригаду. Бригада їхала до будинку протягом майже двох годин. У цей час лікарі “швидкої“ перебували на місці, проте не надавали Дмитру А. жодної медичної допомоги. Прибувши на місце та оглянувши пацієнта, лікарка спеціальної бригади констатувала смерть пацієнта. Після цього медикиня викликала поліцію.

На судовому засіданні Степан Ж. не визнав своєї провини. Він стверджував, що рідні Дмитра А. “обманули“ його, коли сказали, що у чоловіка нормальна температура тіла, тож він запідозрив, що вони говорять неправду про відсутність симптомів та контакту із хворими на COVID-19. Відмовляючись оглядати потерпілого лікар намагався вберегти себе та решту бригади “швидкої“ від зараження, оскільки всі вони не мали засобів індивідуального захисту. Степан Ж. також визнав, що записав у карту виклику дані про огляд, якого насправді не проводив, оскільки не міг здати її незаповненою.

При цьому потерпілі стверджували, що Дмитру А. стало погано під час прийому їжі. В нього виникли труднощі з диханням, різко змінився колір обличчя. Вони вмовляли лікаря оглянути пацієнта, адже йому на очах ставало гірше — його шкіра синіла, а дихання було важким та хриплим. На вмовляння рідних Степан Ж. лише відповідав, що вони наразили його та решту бригади швидкої на небезпеку заразитися коронавірусом.

Весь час, поки до квартири їхала спеціальна ковідна бригада, лікар стояв осторонь, не оглядав Дмитра Ж. та не надавав йому ніякої медичної допомоги. Згодом судово-медична експертиза встановила, що пацієнтові у дихальні шляхи потрапила їжа. Саме вона спричинила утруднення дихання та призвела до смерті чоловіка.

Залізничний районний суд Львова визнав Степана Ж. винним у неналежному виконанні своїх обов’язків, яке призвело до смерті пацієнта. Лікаря засудили до двох років позбавлення волі, проте йому вдалося уникнути покарання, оскільки закінчився строк давності справи. Крім того, суд зобов’язав Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф виплатити рідним померлого пацієнта 1 млн 50 тис. грн компенсації за моральну шкоду — по 350 тис. грн для дружини та двох синів чоловіка.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.