У департаменті освіти і науки ЛОВА прокоментували скандал із директором школи на Самбірщині

У соцмережах з’явилося відео, на якому жителі села Верхня Яблунька конфліктують з директором місцевої школи.

15.09.2023
У департаменті освіти і науки ЛОВА прокоментували скандал із директором школи на Самбірщині

Директор департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олег Паска зазначив, що раніше департамент рекомендував відділу освіти Боринської територіальної громади, яка є засновником школи, форму наказу для звільнення директора, та звертався до філії Державної служби якості освіти у Львівській області щодо проведення інституційного аудиту у школі. Проте, звернення департаменту не врахували.

З огляду на ситуацію, яка виникла, департамент повторно звертається до Державної служби якості освіти у Львівській області щодо проведення інституційного аудиту та до Боринської громади – щодо проведення сесії для заслухання звіту від директора.

«З початком збройної агресії російської федерації проти України у цій школі загострився конфлікт з огляду на те, що директор школи публічно підтримував одну з релігійних організацій, яка має центр у москві. Це дуже не подобається батькам. Крім того, це, звичайно, є порушенням закону про освіту, який передбачає відокремленість школи від церкви. Почали приїжджати поранені захисники, були трагічні ситуації у цьому селі, пов’язані з війною, і емоції людей справедливо посилилися.

Цей директор школи раніше працював заступником голови адміністрації за часів президента Януковича.

Минулого року департамент освіти виїжджав на звернення мешканців у цю школу. Ми побачили жахливу картину: з розбитими вітринами, до прикладу, стендів, присвячених Олегу Ольжичу, який у свій час брав шлюб у цьому селі, ми побачили їдальню у жахливому стані і багато інших речей. Все це було причиною і підставою для того, що ми порадили форму наказу про звільнення директора школи місцевому відділу освіти. На жаль, відділ освіти Боринської територіальної громади вважав іншими підстави для звільнення і наказ був зовсім іншим й мав іншу форму, ніж та, яку рекомендував департамент освіти і науки ЛОВА. Це, звичайно, право засновника школи, але в результаті цей директор виграв справу в суді.

Тепер емоції людей пішли по новому колу. Я вважаю, що причиною цього є те, що місцевий відділ освіти і місцева громада як засновник неналежно реагують на все, що відбувається.

Тому велике прохання департаменту освіти і науки ЛОВА до Боринської територіальної громади зібратися на сесію, заслухати звіт цього директора. Є всі підстави для того, щоб в результаті звіту ухвалити рішення про звільнення його з роботи і оголосити наступний прозорий та відкритий конкурс.

Крім цього, ми повторно публічно звертаємось до Державної служби якості освіти у Львівській області провести нарешті інституційний аудит в цьому закладі позачергово. Після нашої поїздки до школи одразу відбулася розмова з керівницею Служби. На жаль, немає жодної інформації, чи провели аудит, чи включили школу у план проведення аудитів», – зазначив Олег Паска.

Він також додав, що департамент не має повноважень звільнити директора чи відсторонити його від роботи – відповідно до змін законодавства, які відбулися кілька років тому, це може зробити лише засновник школи, яким є Боринська територіальна громада.

Нагадаємо, що свого часу Іван Січак був  прихильником московського патріархату. Кілька років він пропрацював у Турківській районній адміністрації. А пізніше став директором Верхньояблунської школи.

Однак, мешканці села були цим незадоволені. Минулого року навесні на спільних зборах вони прийняли рішення про звільнення директора.  Відтак, торік у жовтні Турківський районний суд прийняв рішення про звільнення Січака з посади директора школи, зокрема, через фізичне та моральне насильство над дітьми.

Але уже в червні цього року Іван Січак поновився на посаді. З початком нового навчального року в школі знову розгорівся скандал. На відео, опублікованому у соціальних мережах видно, як Іван Січак втікав від обурених людей.

 

Коментарі

11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.
12:00
Відомий львівський лікар пройшов стажування у провідній клініці США
Завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії лікарні Святого Пантелеймона Василь Процько повернувся зі стажування у Сполучених Штатах Америки та поділився враженнями від поїздки.