Настоятель храму упц (мп) збирав для фсб розвіддані про оборону Сумщини

Крім того, він збирав персональні дані керівників місцевих органів влади та правоохоронців.

03.03.2023
Настоятель храму упц (мп) збирав для фсб розвіддані про оборону Сумщини
Фото: СБУ

Настоятель одного з храмів упц (мп) в Шосткинському районі Сумської області негласно співпрацював з фсб, повідомляє Служба безпеки України. 

Протоієрея завербував кадровий співробітник управління фсб по брянській області у вересні минулого року. У поле зору російської спецслужби він потрапив через свої прокремлівські погляди, які неодноразово оприлюднював серед оточуючих.

“За вказівкою агресора протоієрей збирав інформацію про дислокацію Сил оборони на території регіону. Насамперед він намагався виявити місця базування командних пунктів і складів з артилерійським озброєнням ЗСУ. Для цього об’їжджав прикордонну місцевість та приховано здійснював фото- і відеофіксацію українських об’єктів”, – вказують у відомстві. 

Для комунікації з агресором використовував анонімні месенджери, а зібрану інформацію передавав у вигляді текстових повідомлень та медіафайлів з прив’язкою до місцевості.

Розвідувальна інформація потрібна була для проведення прицільних ракетних та масованих артилерійських ударів по регіону, а також здійснення диверсійних вилазок.

Настоятеля затримали на спробі передачі агресору закритих відомостей про посадовців місцевих військових адміністрацій.

Під час обшуків за адресою проживання фігуранта та в храмі правоохоронці виявили:

  • мобільні телефони із доказами листування з фсб;
  • проросійську літературу.

Наразі йому повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо, СБУ повідомила про підозру керівнику Черкаської єпархії упц мп.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.