Корегувальник, який не розбирався в телефоні, сам записав свої розмови з росіянами

Київський районний суд міста Харкова визнав чоловіка винним у державній зраді.

18.05.2023
Корегувальник, який не розбирався в телефоні, сам записав свої розмови з росіянами

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 8 травня.

10 березня 2022 року обвинувачений, використовуючи мобільний телефон дружини, зібрав дані про розташування військової техніки й особового складу українських військових у Харківській області. Він виготовив пʼять скриншотів із відмітками у додатку «Google-карти» і до 13 березня переслав їх через Telegram представникам збройних сил рф.

Вважається, що чоловік сам не досить умів користуватися телефоном. Він нібито не знав як виготовляти скриншоти й пересилати їх, тож йому допомагала дружина, яка нібито не знала, що інформація передається росіянам.

Протягом березня 2022 року чоловік також дзвонив своїм знайомим, розпитуючи точні координати ЗСУ. Один зі співрозмовників став його викривачем.

Свідок у суді розповів, що знає обвинуваченого понад 15 років, мав із ним дружні стосунки, спілкувалися родинами. З кінця лютого і до 20 чисел березня 2022 року товариш розпитував його в месенджерах, що відбувається біля його будинку, які постріли він чує, що бачить під час поїздок. На прохання обвинуваченого свідок одного разу надіслав скриншот із координатами. При цьому свідку в телефонному спілкуванні було чутно, що в скриншотах обвинуваченому допомагає розібратися його дружина, яка перебуває поряд. Одного разу товариш проговорився, що познайомився з військовослужбовцями «лнр» чи то рф, котрі окупували місто Купʼянськ Харківської області, і підтримує з ними стосунки. Тоді свідок злякався, оскільки зрозумів, що через нього обвинувачений дізнається про місця розташування артилерійських підрозділів ЗСУ і звернувся до правоохоронних органів.

Пізніше під час огляду телефона, яким користувався обвинувачений, в додатку Telegram виявили пʼять аудіо файлів — голосові повідомлення обвинуваченого до представника збройних сил рф. 

Виявилося, що на цьому телефоні були встановлені дві програми для запису розмов Call Recorder. У розділі телефону знайшли ще чотири аудіо файли, в тому числі розмову обвинуваченого зі своїм товаришем і дружиною.  Зокрема, як обвинувачений розповідає знайомому про своє спілкування з командувачем «лнр», про вдячність за інформацію, що обстріляні підрозділи ЗСУ, і просить ще геолокації розташування підрозділів ЗСУ.

Командир української військової частини на запит підтвердив, що в період з 8 по 20 березня підрозділи виконували бойові завдання на місцевості з вказаними координатами, їх обстрілювали з боку рф, але поранень і пошкодження техніки не було.

У судовому засіданні чоловік вину не визнав, говорив, що нікому не допомагав, а місяць проживав на окупованій території. У нього, як і у товариша, який його здав правоохоронцям, начебто є знайомі у спецслужбах, тому спілкуючись з ним він вважав, що допомагає нашим військовим. Саме цей друг нібито просив у нього скриншоти, пояснював, як це робити. Також зображення з координатами місцевості робила його дружина, оскільки сам він це робити не вміє. Він вважав своїх співрозмовників українськими розвідниками, а на те, що вони користуються номерами російських операторів, не звернув уваги, оскільки не розуміється на цьому.

Суд визнав провину доведеною і призначив 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Наприкінці березня минулого року разом із чоловіком була затримана і його дружина, яку підозрювали в пособництві державній зраді.

У червні 2022-го суд звільнив жінку від кримінальної відповідальності, оскільки вона беззаперечно визнала свою вину і викрила злочинні дії чоловіка.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.