На Волині пенсіонера увʼязнили на рік за підтримку росії

Пенсіонер заперечував агресію рф і звинувачував у всьому Україну.

19.06.2023
На Волині пенсіонера увʼязнили на рік за підтримку росії

Ківерцівський районний суд Волинської області визнав 77-річного чоловіка винним у виправдуванні збройної агресії росії проти України. Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 6 червня.

У березні-квітні минулого року в спілкуванні з мешканцями села Сокиричі обвинувачений підтримував дії окупантів звинувачував в усьому українську владу: «Кому потрібна та Україна, путіну (ненормативна лексика) та Україна не треба, вона і так скоро здохне», «Чого поїхали бандери на Схід, вони винуваті, що війна на Донбасі почалась», «Війна почалась через українську владу», «Якби «бандеровці» у 2014 році не пішли з війною на Донбас то все було б інакше».

Селянин вину не заперечував і 23 червня 2022-го був засуджений до 1 місяця арешту.

Адвокат оскаржував цей вирок як надто суворий. На його думку, перша інстанція не врахувала похилий вік обвинуваченого, його щире каяття та зміну своєї позиції — він нібито визнав російську агресію. Суд  вважав чоловіка повністю здоровим, беручи до уваги довідки про неперебування особи на обліках у лікарів нарколога і психіатра. Але захист стверджував, що обвинувачений має низку хронічних захворювань, на які хворіє вже понад 17 років.

Однак апеляція суд 6 вересня 2022 року залишила вирок без змін. Суд вважав неможливим умовне покарання, адже злочин скоєно під час війни.

Зʼясувалося, що під час оскарження вироку чоловік повторив свої протиправні дії. 4 серпня 2022-го він дав інтервʼю журналістам «12 каналу» для відеосюжету «Волинянин заперечує агресію росії».

«Та ніколи вона не закінчиться, поки вона комусь вигідна, вона буде тут йти, ця війна», «Якби з заходу не поїхали туди на схід люди, не почали наводити там порядки то нічого б і не було»,  «… цю війну готували 30 років, зробили з росії ворога, і всьо»; «Ну, Луганщина і Донеччина захотіли відокремитись від України», «Ну хочуть люди відокремитись, дайте їм автономію. При радянській владі Крим був автономний, що було поганого?», «А чого зачепилися за той, за Донецьк, за Луганськ? Дайте їм автономію, хай собі будуть автономними в Україні, і що такого?» — йшлося в інтервʼю.

Пенсіонер заперечував агресію рф і звинувачував у всьому Україну.

«…Канєшно погано! Люба агресія — це погано. Чого було це починати? А, ще я кажу, якби в чотирнадцятому році не поїхали вони туди ну то б нічого і не було. То не росія почала війну в  чотирнадцятому році, а з заходу люди поїхали туди», «…я так думаю! Бо росія не починала війну, моя така думка»,  «…ну не знаю. Я в це не занурююсь. Мене дуже турбує те, що зараз українські збройні сили по мирному населенню, по Донбасу, по Донецьку, по інших населених пунктах гатять тими американськими пушками», «…ніхто не напав», «Кажуть тільки, що росія вбиває, гарбає Україну. Нащо їм гарбати, нащо їм тая Україна, їм он своєї землі хватає», — заявляв обвинувачений.

До суду надійшла угода про визнання винуватості. Вважається, що чоловік щиро розкаявся і активно сприяв розкриттю злочину.

За угодою суд призначив 1 рік тюремного покарання. 

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.