На Львівщині демонтують «Кладовище радянських воїнів»

Сесія Дрогобицької міської ради прийняла рішення про демонтаж та перенесення могил радянських воїнів.

21.09.2023
На Львівщині демонтують «Кладовище радянських воїнів»

Як повідомляє пресслужба Дрогобицької міської ради, йдеться про «Кладовище радянських воїнів», більш відоме як «Вічний вогонь» та дві індивідуальні могили радянських воїнів, розташовані в селі Михайлевичі Дрогобицької громади.

Відповідно до Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», їх приберуть з публічного простору, а останки перепоховають. Проект рішення озвучив голова профільної депутатської комісії Роман Грицай.

Про це наголосив і депутат міськради, член комісії з питань дерусифікації та перейменування вулиць Володимир Ханас:

«Відповідно до нового закону про деколонізацію, який набув чинності 27 липня цього року, ми повинні прибрати з публічного простору всі радянські меморіали та провести перезахоронення могил».

Більшістю голосів депутати затвердили рішення. «Кладовище радянських воїнів» перенесуть з центру Дрогобича на міське кладовище. А «Дві індивідуальні могили радянських воїнів» в селі Михайлевичі – на сільське кладовище.

“Зважаючи на те, що могили є пам’ятками історії місцевого значення, управління культури та розвитку туризму здійснить комплекс заходів щодо отримання дозволу на їх переміщення в Міністерстві культури та інформаційної політики. Процедуру ексгумації та перепоховання останків жертв війни та політичних репресій має право здійснити спеціалізоване підприємство (КП «Доля» ЛОР), до якого скерують відповідне звернення”, – йдеться у повідомленні.

Також у міськраді додали, що усю комуністичну символіку «Вічного вогню», – п’ятикутну зірку, гармату, жінку, що символізувала радянський союз, які не були елементами «Кладовища радянських воїнів» демонтували ще на початку 2022 року.

До слова, 20 серпня  радник начальника Львівської ОВА Олег Радик повідомив, що “пам’ятник герою радянського союзу Геврику в Дрогобичі, який місцеві депутати і голова вирішили зберегти, не витримав спеки уночі”. 

 

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.