Дві жительки Франківщини, які допомагали УПА та відбули заслання, відзначили 100-літній ювілей

У Калуській громаді на Івано-Франківщині дві жінки відзначили столітній ювілей. Обидві відбули заслання через допомогу ОУН-УПА.

12.12.2023
Дві жительки Франківщини, які допомагали УПА та відбули заслання, відзначили 100-літній ювілей

Про це повідомляє “Суспільне”.

11 грудня 100 років тому народилася Катерина Савчук. Жінка — уродженка села Дуліби Рівненської області. Дитинство та юність проживала там. Вийшла заміж за командира УПА. У подружжя народилася донечка.

“Та, на жаль, у щасливу сім’ю прийшла біда. Підступні енкаведисти вбили чоловіка Катерини. Жінка залишилася вдовою. У 1947 році її та інших членів сім’ї вивезли на Урал. Благо, що дочку пані Катерини невдовзі вдалося повернути в Україну і її виховувала родичка, яка змогла уникнути заслання. Звичайно, що життя на Уралі було складним, доводилося жити в землянках“, — йдеться у дописі.

На Уралі Катерина перебувала до 1962 року, далі повернулася у рідне село Дуліби. Працювала у колгоспі ланковою. У Калуську громаду Катерина Савчук переїхала 20 років тому до своєї доньки, яка тут створила власну сім’ю. У жінки є дві онучки, троє правнуків та троє праправнуків.

10 грудня 100-літній ювілей відзначила ще одна жителька Калуської громади — Галина Король. Жінка народилася у селі Томашівці Калуського району. У 20-річному віці вона стала зв’язковою ОУН-УПА.

“Перебуваючи у засланні в Сибіру, зустріла свого майбутнього чоловіка, він теж був політв’язнем. З Божою поміччю їм вдалося народити двох донечок. На жаль, незадовго після народження другої доньки помер чоловік, тож в Україну пані Галина поверталася вже вдовою та з двома дітками на руках. Попри все, їй стало сили подолати всі труднощі. Завжди активна, надзвичайно розумна та мудра жінка”, — розповідає про ювілярку голова Калуської громади Андрій Найда.

Галина Король працювала нянечкою в дитячому садочку. З особливою уважністю ставилася до подій в Україні, до її історії, адже “любов до Батьківщини змалечку гріла її душу”. Внуки Галини брали участь у Революції гідності.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.