У Тернополі вивчають правомірність використання Почаївської лаври московським патріархатом

У Тернопільській облраді відбулося перше засідання робочої групи щодо вивчення правомірності використання комплексу споруд Почаївської лаври.

17.02.2023
У Тернополі вивчають правомірність використання Почаївської лаври московським патріархатом

Окрім депутатів Тернопільської обласної ради від різних фракцій були присутні також представники Тернопільської обласної військової адміністрації, обласного управління майна, нацполіції, прокуратури, Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника, органів місцевого самоврядування. Про це повідомив голова облради Михайло Головко.

“Розірвати угоду і вигнати з Почаївської Свято-Успенської лаври московський патріархат як церкву ворога і агресора. Такими є ключове завдання робочої групи, яка була створена на моє розпорядження від 27 січня щодо вивчення правомірності використання комплексу споруд святині”, – зазначив Головко.

Почаївська Успенська лавра на Кременеччині – друга після Києво-Печерської лаври найбільша православна святиня в Україні. До комплексу Почаївської лаври входить близько двох десятків споруд, зведених на 12 гектарах землі. До пам’яток архітектури національного значення належать лише шість будівель, які займають земельну ділянку більше двох гектарів і перебувають на балансі Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника, а власником комплексу споруд є держава.

У користування Українській православній церкві московського патріархату Почаївську лавру передали у 2003 році. Договір про оренду уклали на 49 років.

“Це більш як 12 га нашої землі – у постійному користуванні московитами. Та в документах в жодному місці не вказано про приналежність УПЦ до московського патріархату. Йдеться лише про Українську православну церкву. Тобто під прикриттям релігійної організації діє останній форпост на Заході нашої держави із великим стратегічним значенням”, – наголосив голова облради.

Робоча група вивчає документи, факти порушень використання землі та розглядає усі можливі передумови та обставини для розірвання договору та визнання його нікчемним.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.