Що таке вільне планування квартири?

Вільне планування квартири – це тип житлового простору, в якому відсутні внутрішні міжкімнатні перегородки, за винятком санвузлів. Замість чітко окреслених кімнат власник має можливість на свій розсуд організувати простір. Корпорація Нерухомості РІЕЛ пропонує багато квартир із вільним плануванням у сучасних новобудовах.

23.05.2024
Що таке вільне планування квартири?

Переваги вільного планування

Вільне планування – це сучасне рішення для організації простору в житловому помешканні. Воно дає можливість:

  • Реалізувати будь-які дизайнерські задуми. Від мінімалізму до лофту, від скандинавського до артдеко – можете втілити будь-який стиль, який вам подобається.
  • Створити максимально функціональний простір. З урахуванням ваших потреб, звичок і способу життя, ви можете розпланувати всі необхідні зони максимально зручно та практично.
  • Змінювати конфігурацію зон без складних ремонтів. Пересунути перегородки, звести нові або просто переставити меблі – все це легко зробити у квартирі з вільним плануванням.

Відсутність перегородок робить кімнату візуально більшою та світлішою. Це особливо актуально для невеликих квартир, де кожен квадратний метр на вагу золота. Завдяки вільному плануванню ви можете використовувати способи зонування, щоб візуально розділити помешкання на функціональні зони, не втрачаючи водночас відчуття простору.

Вільне планування дає вам можливість легко адаптувати простір під нові обставини. Наприклад, якщо у вашій сім’ї з’являються нові члени, ви можете легко виділити їм окрему кімнату, не вдаючись до складних перепланувань. Із віком можуть змінюватися ваші вподобання або потреби в комфорті. Вільне планування дає можливість безпроблемно оновлювати інтер’єр, змінюючи зонування або дизайн.

Також відкритий простір оптимальний для тих, хто любить спілкуватися зі своїми родичами. Це може бути корисно для сімей із дітьми, і батьки завжди бачитимуть, чим займаються їхні нащадки. Відкритий простір сприяє спілкуванню членів сім’ї, створюючи атмосферу затишку та єднання.

Завдяки відсутності перегородок у квартиру проникає більше природного світла, що робить її більш привітною та комфортною. Такий простір є стильним, сучасним і максимально комфортним для повсякденного проживання.

Обмеження у відкритому плануванні

Відкритий простір може бути зручним, але він накладає деякі обмеження, на які варто звернути увагу:

  • Зниження шумоізоляції. Відсутність стін призводить до поширення шуму по всьому простору, що може стати проблемою для людей, які шукають тиші та спокою.
  • Відсутність приватності. Відкритий простір не забезпечує відчуття приватності, що може бути дискомфортним для деяких людей.
  • Складність зонування. Використання меблів та інших предметів інтер’єру є важливим для зонування простору, але може стати складним завданням для власників житла.
  • Більше бруду та пилу. Відкритий простір швидше забруднюється через відсутність бар’єрів для пилу та бруду.
  • Відсутність готових рішень. Відкрите планування потребує індивідуального підходу до дизайну та меблювання, відповідно, знадобиться більше зусиль із планування простору та його оздоблення.

Також відкрите планування не завжди підходить для сімей із дітьми, вони можуть відчувати дискомфорт у повсякденному житті. Вільне планування квартири не завжди приносить користь своїм власникам.

Недоліки вільного планування

Планування квартири потребує значних зусиль. Для цього необхідно ретельно планувати розташування кожної дрібниці, щоб досягти найкращого ефекту. Серед головних недоліків подібного розподілу простору виділяють такі:

  • Проєктування. Створення грамотного планування та дизайну потребує допомоги фахівців, а це вже додаткові витрати.
  • Опалення й освітлення. Відкритий простір потребує потужнішої системи опалення та більшої кількості освітлювальних приладів, що може збільшити суму в комунальних платіжках.
  • Незручність для сімей із дітьми. Відсутність чіткого поділу на зони може створювати небезпеку для маленьких дітей.
  • Неефективне використання простору. Неправильне планування призводить до нераціонального використання доступної площі.
  • Відсутність чітких меж. Злиття зон візуально збільшує безлад, створює відчуття хаосу.
  • Поширення запахів. Приготування їжі, запахи з туалету або ванної кімнати можуть вільно поширюватися по всьому простору.

Важливо ретельно зважити всі плюси та мінуси вільного планування перед ухваленням рішення. Це допоможе вам уникнути розчарувань та отримати житло, яке максимально відповідатиме вашим потребам.

Як вибрати квартиру з вільним плануванням?

Вибір квартири – це непростий процес, адже потрібно зважати на багато особливостей. Серед основних критеріїв, що впливають на вибір, виділяють такі:

  • Потреби. Необхідно заздалегідь продумати, скільки кімнат дійсно необхідно. Важливо розуміти, які функціональні елементи будуть важливими для комфорту. Бюджет і площа також дуже впливають на вибір житлового приміщення.
  • План. Зверніть увагу на особливості планування житлового приміщення, окремі зони. Кількість і розміри вікон впливають на освітлення та зонування. Оцініть, чи буде вам зручно жити в кімнатах такої форми та площі.
  • Технічні характеристики. Цегляні стіни більш міцні, але й дорожчі. Високі стелі візуально збільшують простір. Переконайтеся, що система опалення буде достатньо потужною для обігріву всієї квартири. Також слід звернути увагу на наявність усіх комунікацій.

Вибираючи власне житло, варто враховувати багато особливостей, від цього залежить подальший комфорт і якість життя.

Вільне планування дизайну квартири має багато переваг, через що користується попитом серед покупців. Корпорація Нерухомості РІЕЛ пропонує багато варіантів сучасного та комфортного житла в Києві та Львові. Перед купівлею треба ретельно зважити всі переваги та недоліки, щоб виважено ухвалити рішення.

Джерело: Корпорація Нерухомості РІЕЛ 

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.