На Львівщині ексгумували останки близько 40 червоноармійців та енкаведистів

Останки близько 40 червоноармійців, енкаведистів і партійних діячів часів радянської окупації, які загинули у 40-их роках минулого сторіччя, ексгумували на меморіальному військовому кладовищі у центрі міста Мостиська, що на Львівщині.

30.06.2023
На Львівщині ексгумували останки близько 40 червоноармійців та енкаведистів

Як повідомляє пресслужба Львівської обласної ради, дослідники відшукали 36 окремих поховань, зроблених у післявоєнний період і одну спільну могилу з останками 4-5 червоноармійців, які загинули у боях з фашистами орієнтовно у 1941 році.

“В Мостиськах завершено роботи по ексгумації останків червоноармійців, енкаведистів та компартійних функціонерів, які знаходилися на кладовищі у центральній частині міста. Ексгумовані останки будуть перепоховані на міське кладовище по вулиці Галицькій. Роботи проводили КП ЛОР “Доля” на замовлення Мостиської міської ради та відповідно дозволу наданого Міністерством культури та інформаційної політики. На місці, звільненому від маркерів тоталітарного режиму влада Мостиськ планує створити молодіжний громадський парковий простір “На валах”, для проведення дозвілля мешканців та гості міста”, – повідомив Олег Макар, депутат і секретар Мостиської міської ради.

Дослідники закінчують ексгумувати братську могилу. За оцінками науковців, у двох трунах братської могили лежать залишки 4 або 5 червоноармійців. Проведені дослідження дозволяють зробити висновки, що радянська пропаганда завищила кількість поховань на меморіалі.

У радянські часи меморіальний цвинтар переробляли двічі. Востаннє тут встановили обеліск і чотири ряди надгробків з мармурової крихти. Дослідники кажуть, що супровідного матеріалу залишилось мало. У братській могилі виявили каску радянського червоноармійця зразка 1940 року, протигаз, шкіряні поясні ремені і підсумок для набоїв, що були характерні для 1941 року (У 1944 році обмундирування червоноармійців було біднішим). Також вдалося дослідити рештки тканин, ґудзиків, частково взуття. Здивування викликало те, що 70 відсотків похованих були босими.

На місці перепоховання буде встановлений хрест. Олег Макар також повідомив, що у зв’язку з повномасштабним вторгненням, процеси погодження документації на перенесення пам’ятників з маркерами тоталітарного режиму значно прискорились. Якщо погодження документації у Мостиськах тривало 2 роки, то на погодження документації на Крукеничі знадобилося кілька місяців. Ексгумацію проводять згідно європейської практики.

Коментарі

11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.
12:00
Відомий львівський лікар пройшов стажування у провідній клініці США
Завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії лікарні Святого Пантелеймона Василь Процько повернувся зі стажування у Сполучених Штатах Америки та поділився враженнями від поїздки.