На Личаківському військовому цвинтарі у Львові завершили перший етап ексгумації

З Личаківського цвинтаря перенесуть на інше кладовище у Львові рештки похованих за радянських часів. Тут завершили перший етап ексгумації: знайшли останки 653 людей.

11.08.2023
На Личаківському військовому цвинтарі у Львові завершили перший етап ексгумації

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Фахівці Меморіально-пошукового центру «Доля» працювали тут з березня, чотири місяці. Загалом знайшли рештки 653 людей. З них 26 – періоду Першої світової війни, частина – Другої світової війни та найбільше – повоєнного періоду. Останки перепоховають.

На кладовищі були поховані військовослужбовці різних армій: австро-угорської монархії, німецької кайзерівської армії, турецької армії, російської імператорської армії. Згодом радянська влада, коли прийшла до Львова, проводила тут своє «додаткове» поховання.

За словами керівника Меморіально-пошукового центру «Доля» Святослава Шеремети, поховання йшли рядами і були на різній глибині – від 40 см до 2-х і більше метрів від рівня поверхні. Як з’ясувалось, більшість з них – повоєнного періоду. Прізвища кількох людей, які були тут поховані, вдалось встановити за знайденими надгробками чи таблицями та записами в цвинтарній книзі. Цікаво, що серед віднайдених є і рештки двох німецьких солдатів часів Другої світової війни.

«Ми знайшли дуже цікавий артефакт – німецький ідентифікаційний жетон часу Другої світової війни. Двоє з похованих тут людей були солдатами вермахту. Як так сталось – для нас велика загадка. Серед інших знахідок – монети, залишки одягу, християнська символіка. Також віднайдено ідентифікаційні жетони воїнів армії австро-угорської імперії. Прізвища, на жаль, не збереглися. Знайдені речі будуть передані в музеї. Передусім – в історичний. Але якщо інші музеї хотіли б мати такі експонати – то можуть зголошуватися.

Знайшли тут і залишки двох хрестів з поховань Першої світової війни. Також в землі знайшли і кілька надгробків часів Другої світової війни. Відповідно до архівних фотографій, такі надгробки були на всій цій території. Тому цікаво довідатись, куди поділась основна частина таких надгробків після того, як тут, в 70-х роках створювали меморіал», – зазначив Святослав Шеремета.

Всі знайдені поховання часів Першої світової війни будуть перенесені поруч, на поля № 84 та № 85, де у майбутньому збудують Меморіальний комплекс.

Натомість, рештки з радянських часів зберігають у спеціальному депозитарії. Їх планують перенести на інше кладовище.

 

Коментарі

11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.
12:00
Відомий львівський лікар пройшов стажування у провідній клініці США
Завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії лікарні Святого Пантелеймона Василь Процько повернувся зі стажування у Сполучених Штатах Америки та поділився враженнями від поїздки.