З початку 2023 року про підозру повідомили понад 30 освітянам-колаборантам

Вони займались русифікацією захоплених українських шкіл.

20.02.2023
З початку 2023 року про підозру повідомили понад 30 освітянам-колаборантам
Фото: умовне

Зрадників, які допомагають агресору запроваджувати російські програми «освіти» викрили в окупованих районах півдня та сходу України, повідомляє СБУ.

Серед них – керівники створених російськими окупантами «відділів освіти», а також директори захоплених українських шкіл та ліцеїв.

У звільненому Херсоні викрили очільниць двох середніх навчальних закладів, які знищили українські підручники та нав’язували кремлівське бачення історії України.

Також вони змушували вчителів проводити заняття російською мовою за програмами країни-агресора. У разі відмови – погрожували «повідомити» до окупаційних органів та залякували переслідуваннями з боку рашистів.

А у тимчасово захопленому Сєверодонецьку ідентифікували очільницю місцевого «відділу освіти» терористичної організації «лнр». З початку вересня минулого року вона активно «відновлювала» роботу освітніх інституцій на користь рф. 

Для цього закликала місцевих педагогів підтримати російських загарбників та влаштовуватись викладачами у підконтрольні їм школи. У разі згоди обіцяла лояльне відношення окупантів та «зарплату» у російських рублях.

Крім того, викрили керівницю «районного управління освіти Новопсковського району лнр», яка періодично організовує поїздки вчителів на «курси переформатування» до російського міста Воронеж.

Наразі цим та іншим фігурантам повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 111-1 (колабораційна діяльність);
  • ст. 111-2 (пособництво державі-агресору).

Тривають комплексні заходи для притягнення винних до відповідальності.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.