Освітні підсумки за 2023 рік на Львівщині

12 січня директор департаменту освіти і науки ЛОВА Олег Паска озвучив результати роботи освітян Львівщини за 2023 рік.

17.01.2024
Освітні підсумки за 2023 рік на Львівщині

Про це повідомляє Департамент освіти і науки Львівської ОДА.

«2023 рік – це другий рік війни, але, не зважаючи на це, завдяки спільним зусиллям освітян Львівщина продемонструвала досить добру динаміку», – наголосив Олег Паска.

Дошкілля

У 2023 році в області працювало 928 закладів дошкільної освіти (проти 894 у 2022 році), відповідно наповнюваність зменшилась зі 114 до 108 на 100 місць. Зокрема, відбулось відкриття трьох садочків (на 130 місць) та 4 дошкільні підрозділи в ЗЗСО (на 80 місць). 104 заклади дошкільної освіти впроваджують інноваційні програми «Афлатот», «Нехворійко», «Зерно Любові».

Загальна середня освіта

Львівщина була лідером в Україні за результатами національного мультипредметного тестування.
25% з усіх 600-бальників – з Львівщини. Кожен 8 учасник НМТ, який здобув 200 балів – з Львівщини.
Випускники Львівщини склали НМТ: на 600 балів – 12 осіб; на 400 балів – 59 осіб;на 200 балів – 606 осіб.

Також учні області гідно показали себе на міжнародних олімпіадах. Школярі отримали 3 срібні медалі з математики та інформатика; 5 бронзових медалей – з математики, хімії, астрономії.

Окрім того, Львівщина перша в Україні виступила за впровадженням дистанційної освіти:

  • Українська дистанційна школа для дітей ВПО – 785 учнів;
  • Львівський ліцей №1 ім.І.-Б. Антонича – екстернат 180 учнів 5-11 класів, які проживають у Португалії;
  • Сокальська ЗЗСО №4 – дистанційно навчаються 128 учнів.

Триває  затверджено прогнозовану мережу ліцеїв – 100 у Львівській області (з них 3 – наукові). Станом на 1 січня 2024 року в області функціонує: 8 академічних ліцеїв; 3 наукові ліцеї у Львові, Винниках та  Дрогобичі.
100% шкіл Львівщини забезпечені Wi-Fi покриттям в укриттях.

У 2023 році на обласний конкурс подано 18 авторських інноваційних освітніх програм, рекомендовано на гриф Міністерства освіти і науки України підручник з фізики для 7-9 класів. Торік на умовах співфінансування в області облаштовано 68 кабінетів «Захист України».

Навчання вчителів:

  • Проєкт дистанційного навчання «MOODLE – ЦЕ ПРО100» – за 3 роки залучено 197 шкіл (понад 4500 вчителів). У 2023 році проведено 6 Освітніх Академій (залучено 83 школи, 830 учителів);
  • Проєкт «ОСВІТНІЙ ЕВЕРЕСТ» (підвищення кваліфікації учителів): у 2023 році проведено 3 сесії (9 модулів), учасниками стали 21 команда з 20 громад області (147 освітян. Відбулася Літня школа, у якій взяли участь 55 освітян.

Позашкілля

У 2023 році  активно розвивався науково-технічний та національно-патріотичний напрямки. В області працює 67 закладів позашкілля, у яких займається понад 51 тисяч вихованців. В рамках Програми розвитку освіти Львівщини доукомплектовано 4 центри технічної творчості – у Бродах, Дрогобичі, Червонограді та Сокалі.

До слова, головною подією став обласний Форум позашкілля, у якому взяло участь 2000 дітей із 62 громад.
Вихованці закладів позашкілля здобули чимало нагород на всеукраїнських та міжнародних конкурсах. Робота над розвитком позашкілля продовжиться і у 2024 році, зокрема заплановано дуже серйозний розвиток Малої академії наук.

Інклюзія

В області відкрилися два інклюзивно-ресурсних центри, таким чином на кінець 2023 року мережа ІРЦ становить 36 закладів. Створено 4 професійні спільноти фахівців ІРЦ: практичні психологи, реабілітологи, вчителі-логопеди, спеціальні педагоги.

Перенавчання дорослих

З квітня 2022 року навчання на короткотермінових курсах пройшли понад 300 осіб з числа ВПО. Учасники мали змогу опанувати професії: кухар, пекар, сантехнік, столяр, маляр, касир, кравець, швачка, зварник, кухар-сушист, піцайола, бруківник Навчальні заходи організовано у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

«Професійна освіта в Україні/Skills4Recovery»: Львівщина стала одним з пілотних регіонів країни, де реалізують проєкт «Професійна освіта в Україні/Skills4Recovery». Також відбулось перенавчання дорослих за підтримки агенції USAID «Економічна підтримка України».

Професійна (професійно-технічна) освіта

Заплановане відкриття 12 навчально-практичних центрів. В області відкрито перші два кваліфікаційні центри на базі закладів ПТО. Окрім того, на базі Новояворівського вищого професійного училища та Львівського професійного коледжу готельно-туристичного та ресторанного сервісу створено кваліфікаційні центри, де кожен охочий може скласти іспит та отримати офіційний документ про присвоєння кваліфікації.

В рамках проєкту «Підтримка структурних змін у вугільних регіонах України» укладено меморандум з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) та двома закладами ПТО: Червоноградським професійним гірничо-будівельним ліцеєм та Вищим професійним училищем № 11 м. Червонограда. Меморандум передбачає співпрацю між сторонами щодо перепідготовки вивільнених працівників вугільної промисловості. Також в рамках проєкту «Відновлювальна енергетика – незалежне майбутнє» за підтримки GIZ на базі Червоноградського професійного гірничо-будівельного ліцею створюється Навчально-практичний центр відновлювальної енергетики.

Зокрема, було проведено 4 конкурси фахової майстерності серед здобувачів професійної освіти з професій: «Візажист», «Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів», «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва», «Оператор з обробки інформації та програмного забезпечення».

«Правильні кроки, які ми заклали у Стратегію та Програму розвитку освіти Львівщини, дають можливість освіті області три роки поспіль показувати позитивну динаміку.

Вважаю, що цього року тенденції освіти Львівщини будуть позитивними. Ключові завдання на 2024 рік – робота над змістом освіти, розробка інноваційних навчальних програм, розбудова мережі ліцеїв, відкриття нових навчально-практичних центрів та кваліфікаційних центрів», – підсумував Олег Паска.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.