Львівська міська рада засекретила сотні документів про витрачання бюджетних коштів

Виконавчий комітет Львівської міської ради, міський голова всупереч чинному законодавству не оприлюднюють на офіційному сайті міста сотні рішень та розпоряджень з питань витрачання бюджетних коштів, фінансування об’єктів з бюджету розвитку Львівської міської територіальної громади та з інших питань.

16.05.2024
Львівська міська рада засекретила сотні документів про витрачання бюджетних коштів

Лише у квітні цього року на сайті ЛМР засекречено понад 40 рішень виконавчого комітету. Є лише номер, дата та назва відповідного документа. Однак, зміст не оприлюднюється, повідомляє Leopolis.news.

Ці дії є прямим порушенням таких принципів місцевого самоврядування в Україні, як законність та гласність, цілої низки норм чинного законодавства, в т.ч. і про доступ до публічної інформації. Журналісти Leopolis.news вже неодноразово інформували  читачів та мешканців громади про утаємничення місцевою владою документів про витрачання бюджетних коштів і через це неможливість виборців та журналістів здійснювати ефективний контроль за діями міської влади та ефективним управлінням коштами платників податків.

Більшість утаємничених документів стосуються питань передачі матеріально-технічних засобів, розподілу коштів бюджету розвитку чи закупівлі автомобілів. Нещодавно у запиті на доступ до публічної інформації журналісти просили надати копію рішення № 644 від 03.05.2024р. «Про передачу матеріально-технічних засобів». На офіційному сайті ЛМР текст цього рішення відсутній, а, натомість, є приписка – «Текст містить інформацію з питань у сфері оборонної роботи». Хоча відповідно ст.36 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» передача матеріально-технічних засобів не належить до повноважень міських чиновників у галузі оборонної роботи. Але у відповіді на запит начальник організаційного управління ЛМР Ігор Сірко повідомив, що згадане «рішення містить інформацію у сфері комплектування ЗСУ та забезпечення обороноздатності держави» й відмовився надати текст документа. “Хоча, знову таки, питання комплектування ЗСУ не належать до компетенції органів місцевого самоврядування”, – зазначили у виданні.

Відповідно до розпорядження № 278 від від 24.08.2022 «Про затвердження Переліку відомостей Львівської міської ради, що становлять службову інформацію і яким надається гриф «Для службового користування» в галузі оборонної роботи є лише 7 пунктів інформація щодо яких не підлягає публічному оприлюдненню, а саме:

11.1. Відомості щодо організаційних заходів з територіальної оборони у зоні, районі територіальної оборони (які не належать до державної таємниці відповідно до ЗВДТ).
11.2. Відомості щодо планування заходів, стану підготовки та результатів виконання завдань територіальної оборони (які не належать до державної таємниці відповідно до ЗВДТ).
11.3. Відомості щодо планування, організації, проведення, змісту і стану бойової підготовки (які не належать до державної таємниці відповідно до ЗВДТ).
11.4. Відомості, які містяться у методичних матеріалах з питань територіальної оборони.
11.5. Відомості щодо змісту навчань (тренувань) з питань територіальної оборони.
11.6. Відомості щодо планів та змісту заходів з технічного прикриття в особливий період об’єктів, розташованих на підвідомчій території, крім оборонних об’єктів.
11.7. Відомості щодо переліків, дислокації, системи охорони і оборони об’єктів першої та другої груп регіонального і місцевого значення.

Окрім цього, відповідно до п.8 ст.6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» обмеженню доступу підлягає інформація, а не документ. Якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, для ознайомлення надається інформація, доступ до якої необмежений.

Також чиновники ЛМР не надали копії розпоряджень №№ 118 від15.04.2024р., 156 від 07.05.2024р. «Про фінансування об’єктів з бюджету розвитку бюджету Львівської міської територіальної громади». І причиною відмови є таке саме формулювання: «Текст містить інформацію з питань у сфері оборонної роботи».

Згідно п.5 ст.6 згаданого Закону «Про доступ до публічної інформації» не може бути обмежено доступ до інформації про плани використання бюджетних коштів одержувачів бюджетних коштів, а також їх виконання, здійснення розпорядження бюджетними коштами, планування, формування, здійснення та виконання закупівлі товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти, у тому числі оборонних закупівель.

Відповідно до статті 6 Конституції України органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених Конституцією межах і відповідно до законів України. Конституція гарантує право громадян на отримання інформації. Норми Конституції України є нормами прямої дії.

“Але виглядає на те, що у Львівській міській раді чиновники беруть приклад не зі своїх колег з Європейського Союзу, а з чиновників путінського тоталітарного режиму, який має закон і своїх громадян глибоко в носі або ще й глибше. Засекречені рішення та розпорядження бюрократів ЛМР дають підстави сумніватися щодо ефективного використання коштів міського бюджету на сотні мільйонів гривень, закладають механізми для зловживань, а відсутність громадського контролю за рішеннями чиновників породжує корупцію, сіє зневіру до інститутів влади та держави в цілому. Однак сподіваємося, що у правовій державі знайдуться юридичні механізми, що змусять чиновників Львівської міської ради працювати гідно та за законом”, – наголосили у виданні.

 

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.