Тернополянин хотів незаконно вивезти старовинну ікону в ЄС через Закарпаття

Чоловік намагався вивезти старовинну ікону Божої матері під виглядом особистих речей.

07.04.2023
Тернополянин хотів незаконно вивезти старовинну ікону в ЄС через Закарпаття
Фото: Закарпатська митниця

Про це повідомляє Закарпатська митниця.

45-річний водій рейсового автобуса, прямуючи разом з пасажирами до Італії, під час проходження митного контролю на посту «Дякове» у «червоному коридорі» вказав у декларації про переміщення виключно особистих речей і усно заперечив, що не має товарів, щодо яких діють заборони або обмеження на вивезення за кордон.

Втім, коли митники перевірили особисті речі водія, що знаходилися в салоні автобуса поруч з ним, то виявили в дерев’яному ящику старовинну ікону із зображенням Божої матері, загорнуту в сіру матерію.

Згідно із чинним законодавством та наказом Міністерства культури України «Питання видачі свідоцтва на право вивезення культурних цінностей з території України» для вивезення ікони потрібне «Свідоцтво на право вивезення культурних цінностей з території України», і вона підлягає обов’язковому письмовому декларуванню. 

“Жодних дозвільних документів на право вивезення з нашої держави виявленої ікони водій автобуса при собі не мав”, – зазначають митники. 

Тож відносно тернополянина інспектори задокументували протокол про порушення митних правил за ч. 3 статті 471 Митного кодексу України. Ікону Божої матері, на дерев’яній основі тимчасово вилучили. 

“Справу скерують до суду, який і вирішить долю раритетного церковного витвору. А от залучений спеціаліст-експерт остаточно визначить, чи представляє даний предмет старовини історичну, чи культурну цінність”, – додали митники. 

Коментарі

11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.
12:00
Відомий львівський лікар пройшов стажування у провідній клініці США
Завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії лікарні Святого Пантелеймона Василь Процько повернувся зі стажування у Сполучених Штатах Америки та поділився враженнями від поїздки.