У Львові завершили реставрацію ікони, яку знайшли у замурованій ніші

У Львівському музеї митрополита Андрея Шептицького завершили реставрацію надбрамної ікони святого Вінкентія, яка датується XVIII століттям.

06.11.2023
У Львові завершили реставрацію ікони, яку знайшли у замурованій ніші

Як розповіла Суспільному реставраторка Ірина Гірна, образ віднайшли у 2022 році над дверима до музею, що колись були входом до келій монастиря отців-реформаторів.

“Настоятель отець Себастян наводив лад коло церкви блаженного Климента Шептицького, вичищав та розбирав будови, які набудували там під час радянського періоду. І на стіні побачив замуровану нішу. Він вийняв ту цеглу і відкрився образ”, — говорить жінка.

Цей образ був цілком замальований, під шаром фарби проглядалися невеличкі фрагменти. Реставратори протягом минулого літа відчищали та законсервували цей образ. Виявили, що під цією іконою є фрагменти ще більш ранніх, барокових розписів XVII століття, ймовірно, створених ще при будівництві колишнього монастиря.

“У другій половині XVII століття тут розташовувався монастир реформатів. А через сто років це приміщення передали під сиротинець. Святий Вінкентій є покровителем сиріт та полонених. Мабуть, тоді його і намалювали”, — зазначає реставраторка.

Ікону реставрували ціле літо і законсервували на зиму. Рік спостерігали, як себе поводитимуть фарби, які використали під час реставрації. І впевнилися, що фарби не вигоріли на сонці, дощ їх не змив та через морози колір не змінився.

“Тому цілу осінь ми дотоновували та підмальовували. І вже завершили”, — каже Ірина Гірна.

 

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.