росіяни з шенгенськими візами продовжують їздити до Фінляндії через кордон з Норвегією

Це відбувається попри те, що країна закрила свій східний кордон і припинила видавати туристичні візи.

14.02.2023
росіяни з шенгенськими візами продовжують їздити до Фінляндії через кордон з Норвегією
Фото: умовне

Про це пише Yle, передає “Європейська правда”.

Після закриття кордону з росією потік російських туристів, зокрема для покупок у прикордонних магазинах, повністю не припинився, і цілковито заборонити це фінська митниця не може через правила Шенгенської зони.

Так, на фінсько-норвезькому кордоні у Няянтямьо майже щоденно кордон перетинають численні російські авто – прямуючи з росії об’їздом через Норвегію – щоб скупитися у місцевих магазинах. З юридичної точки зору це повністю легально, тому що після в’їзду у Шенгенську зону вони можуть подорожувати як заманеться – хоча це дивна ситуація для Фінляндії, яка закрила в’їзд для російських туристів і перестала видавати візи, крім окремих винятків.

На митниці у Торніо кажуть, що Фінляндія не може зупиняти таких людей, тому що це правила Шенгенської зони.

“Вони легально в’їздять з росії у Норвегію. Норвегія дозволяє їм в’їзд, за умови, що у них чинна віза. А потрапляючи у Шенгенську зону, вони мають можливість в’їхати у Фінляндію”, – пояснює представник митної служби Карі Ханну. 

В МЗС Фінляндії зазначають, що прикордонні магазини не мають продавати росіянам товари, якщо вони входять до переліку товарів, який ЄС заборонив для ввезення у росію.

Ханну зі свого боку зазначає, що митниця Фінляндії де-факто не може нести відповідальність за те, чи товар з категорії підсанкційних повезуть назад у росію через Норвегію, чи кудись у межах ЄС. 

“Якщо продукцію везуть до росії через Норвегію – то контроль залежить від норвезької митниці, тут ми не можемо нічого зробити”, – зазначає він.  

Зазначимо, деякі прикордонні магазини ще навесні 2022 року з власної ініціативи припинили продавати росіянам товари у форматі duty-free, на знак солідарності з Україною.

Нагадаємо, уряд Фінляндії запровадив значні обмеження на в’їзд до країни росіян, посилаючись на міжнародну шкоду, яку завдають туристи з рф. Норвегія ж зупинила дію угоди про спрощений візовий режим з росією.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.