Командири “Азову” розповіли деталі про вихід з “Азовсталі” та полон

Зокрема, спочатку вони потрапили в колонію в Оленівці, але через чотири дні їх переправили в РФ, і скоріше за все до Москви.

07.10.2022
Командири “Азову” розповіли деталі про вихід з “Азовсталі” та полон

Командири окремого загону спецпризначення Національної гвардії “Азов” розповіли деякі подробиці свого перебування у полоні. Про це йшлося під час онлайн-пресконференції командирів полку “Азов”, передає УНІАН.

Зокрема, начальник штабу полку “Азов” Богдан “Тавр” Кротевич розповів, що командир “Азова” Денис “Редіс” Прокопенко під час оборони Маріуполя та “Азовсталі” безпосередньо мав зв’язок з президентом України Володимиром Зеленським, головнокомандувачем Збройних сил України генералом Валерієм Залужним і керівником Головного управління розвідки Міноборони Кирилом Будановим.

“Уся операція нашого виходу, звичайно, була узгоджена з керівництвом держави. Це була важка операція… Нам було дуже важко прийняти це рішення, але на той момент у нас було 600 поранених, і 300 з них просто “гнили”. Вони гинули дуже повільно. Тому офіцерський склад одностайно прийняв рішення про вихід в полон, щоб надати термінову медичну допомогу бійцям, які були в госпіталі, – це було у бункері. У нас не було ліків, у нас не було достатнього обладнання”, – наголосив Кротевич.

Він додав, що це рішення було узгоджене з керівництвом держави, але, керівництво надало нам також право вибору.

За словами Кротевича, перші чотири дні полону “азовці” перебували в колонії в Оленівці. За цей час до бійців ніхто не приїжджав від України.

“У ніч з четвертого на п’ятий день до нас приїхали, не дозволили забрати речі, і просто поставили перед фактом, що ми виїжджаємо. Куди, звичайно, не сказали. Спочатку нас посадили в автозак. Довезли до аеропорту наче у Ростові. Це моє припущення. І потім ми прилетіли кудись, в якусь камеру. Зараз я розумію, що це була Москва. Хоча я думав, що це був Санкт-Петербург, бо чув як чайки кричать. Але на Москві-річці теж є чайки”, – сказав Кротевич.

Своєю чергою т.в.о заступника командира “Азова” з роботи з особовим складом Ілля “Гендальф” Самойленко додав, що спочатку в Оленівці командири полку перебували разом з особовим складом, але пізніше командирів перевезли до РФ, де вони перебували увесь час до звільнення.

Водночас наразі розголошувати інші подробиці вони не можуть.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.