У Google Arts & Culture з’явився спеціальний розділ про Україну

На цій сторінці українська культура репрезентована чотирма розділами: культура, архітектура, мистецтво та природа.

25.11.2022
У Google Arts & Culture з’явився спеціальний розділ про Україну
Фото: Міністерство культури та інформаційної політики України

Про це повідомила пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України.

Завдяки цьому, люди з різних країн зможуть дослідити автентичні й інтерактивні історії про українську культуру, відвідати віртуальні екскурсії та ознайомитися із найзнаковішими роботами українських художників у 6 віртуальних виставкових просторах.

За допомогою технології доповненої реальності в додатку Google Arts & Culture можна побачити понад 40 неймовірних 3D моделей, зокрема — Софійський собор, замок Паланок і Національна опера України. На платформі також доступні деякі об’єкти, фізичні аналоги яких було пошкоджено чи знищено внаслідок російських обстрілів, як-от дзвіниця Успенського собору в Харкові.

“Українські сезонні народні обряди та святкові традиції, українська традиційна кухня, створення писанок, народні пісні, ремесла, захопливі краєвиди, біосферні заповідники та багато іншого — „Україна поруч“ у будь-якій точці світу”, — зауважили у відомстві.

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко наголосив, що завдяки культурі створюються сильні наративи, які є ефективним інструментом комунікації на культурному та інформаційному фронтах.

“Тепер в Google можна гуглити культуру України. Презентуємо проєкт у буремні часи. Коли до нашої сміливої, потужної, модерної держави прикута особлива увага. Нові можливості розповісти про українську культуру — масштабно, цікаво й сучасною цифровою мовою, як це зроблено на платформі Google Arts & Culture — це ще одна наша спільна перемога”, — зазначив Олександр Ткаченко.

Директор Google Arts & Culture Аміт Суд подякував всім, хто долучився до створення українського онлайн-простору і наголосив, що “Україна поруч” – лише початок українського проєкту на міжнародній платформі.

“Ми пишаємося сьогоднішнім запуском. Нам дуже пощастило працювати Міністерством культури та інформаційної політики України та іншими нашими партнерами протягом п’яти років і невпинно рухатися до однієї мети – зробити українську культуру доступнішою для всіх у будь-якому куточку світу. І саме завдяки цим людям сьогодні, попри всі виклики, з якими ми стикаємося, ми можемо представити новий контент, нові історії, нових митців світовій аудиторії. І це тільки початок”, – зазначив директор Google Arts & Culture.

Google Arts & Culture – це платформа, де зібрані цифрові версії мистецьких витворів та різноманітних об’єктів культури з понад 2000 закладів культури з 80 країн світу. На платформі розміщено 6 мільйонів артефактів (включно з фотографіями, відео, рукописами та іншими документами мистецтва, культури та історії), понад 400 тисяч творів мистецтва та понад 10 000 цифрових виставок.

Коментарі

11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.
12:00
Відомий львівський лікар пройшов стажування у провідній клініці США
Завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії лікарні Святого Пантелеймона Василь Процько повернувся зі стажування у Сполучених Штатах Америки та поділився враженнями від поїздки.