Суд виніс вирок чотирьом прихильникам рф, які готували теракт у Львові

Шевченківський райсуд міста Львова визнав Ігоря Паца, Михайла Гавриліна, Олега Куцева та Володимира Обухова винуватими в замаху на теракт — підрив на території електропідстанції ВАТ«Львівобленерго».

02.05.2023
Суд виніс вирок чотирьом прихильникам рф, які готували теракт у Львові

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 26 квітня.

У 2014 році після подій Революції гідності і на фоні сепаратистських подій на Донбасі молодики познайомилися у «Вконтакте».

Двоє з них — корінні львівʼяни, інший — уродженець міста Жовква Львівської області, а ще один родом з Рівного, але вважає себе росіянином за національністю.

9 травня 2014-го в денну пору в лісосмузі на трасі Червоноград — Радехів Львівської області обвинувачені начебто записали пропагандистський відеоролик. Прикриваючи обличчя балаклавами, вони зверталися до мешканців Львівської, Тернопільської, Житомирської та Рівненської областей. Один із них говорив російською: «Ми дєті і внукі побєдівших фашизм прєдупрєждаєм нацисткіх пріхвостнєй і бандеровскіх викормішей, что Западная Украіна — нє іх вотчіна! І ім нє удастся здєсь чувствовать сєбя в бєзопасності. За всє прєступлєнія — понєсьотє наказаніе. У нас достаточно оружія і достаточно людєй для того, чтоби пожар народного гнєва загорєлся і в Ровєнской, Житомірской, Тєрнопольской і Львовской областях. Нікто не забит нічто нє забито!». Далі промовець демонстративно перезарядив пістолет і пригрозив розплатою деяким політичним партіям.

Відзняте відео оприлюднили в інтернеті під назвою «Львов.Обращение Львовских партизан из отряда имени Кузнецова» і підписали текстом: «Западная не хочет жить в стране фашистов!! Западная Украина с Востоком!!! Народ поднимается!!!».

Один із фігурантів групи також робив у «Вконтакте» сепаратистиські публікації. Зокрема, просив Путіна «взять под свою защиту близкий Вам по духу и по крови Русский мир Украины» і переконував, що жителі України хочуть стати частиною росії. 

У серпні 2014 року прдеставники групи через Білорусь виїхали до Москви, де зустрічалися з учасником «ЛНР», який займався публікаціями у ЗМІ матеріалів, що пропагують ідеї розпаду України. Ця особа дала електронну адресу для листування. Окрім цього, один з обинувачених у Брянську особисто бачився із невстановленими співробітниками спецслужб рф. Через місяць зустріч повторилася і чоловіки домовились про отримання засобів для скоєння терактів у Львівській області.

4 листопада 2014-го планувався вибух на електропідстанції ВАТ «Львівобленерго», що у Львові, по вулиці Чернеча Гора, 2, на території регіонального ландшафтного парку-заповідника «Знесіння». Чоловік мав залишити пакет, а вибух очікувався через 40 хвилин. Відео терористичного акту хотіли викласти в інтернет. Однак задум не вдалося реалізувати, бо всіх співучасників затримали.

Та вже 25-26 грудня 2016-го чотирьох підозрюваних звільнили з-під варти й обміняли на військовополонених Збройних сил України. Надалі слідство і судовий процес проходили без їх участі.

Показання проти цих осіб дав чоловік, який спілкувався з ними у період вищеописаних подій. Свідок, будучи колишнім строковиком частини спецпризначення «Барс» МВС України, у період Євромайдану співчував силовикам, які залучались до охорони громадського порядку на Майдані у Києві. Він схилявся до антимайданівських поглядів і зареєструвався на сайті «Антимайдан», де почав листуватися з одним з обвинувачених, який адміністрував групу «Прайд», а також був зареєстрований у групах «Львівська народна республіка» та «Новоросія». Потім вони розвіртуалилися і свідок познайомився з іншими обвинуваченими. 

9 травня 2014 р. чоловіки вирішили разом відвідати різні місця, де проходили бої Другої світової війни, щоб відзначити «день перемоги». В одній із лісопосадок було знято погрозливу промову на адресу фашистських організацій, які начебто діють в західних областях України. У серпні 2014-го свідок і двоє його нових друзів їздили в Москву й зустрічались з різними проросійськи налаштованими людьми і по дорозі ще заїжджали в Брянськ, де один із обвинувачених зустрічався із представниками ФСБ рф, які обіцяли їх підтримувати. Пізніше почалися розмови, що пора переходити до більш радикальних дій, що на київській трасі було передано кілька гранат від росіян для пошкодження Польського консульства у Львові. Один із учасників групи мав зробити вибуховий пристрій. Це свідкові не сподобалось і він перестав спілкуватися з обвинуваченими. 

У вироку чітко не сказано, що цей свідок співпрацював зі слідством. Однак відомо, що стосовно обвинувачених проводилися негласні слідчі розшукові дії і фіксували телефонні розмови щодо майбутнього вибуху на електростанції в межах Львова. 

Відеозапис «Львов. Обращение Львовских партизан из отряда имени Кузнецова» експерти визнали таким, що не придатний для ідентифікації. Тому суд визнав його неналежним доказом і не враховував.

Усіх чотирьох засудили до однакового покарання — 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна.  В одного із обвинувачених на території України залишилося троє неповнолітніх дітей, зареєстрованих у його квартирі. Тому суд вирішив не конфісковувати цю квариру, якою користуються діти.

 

Коментарі

11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.
12:00
Відомий львівський лікар пройшов стажування у провідній клініці США
Завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії лікарні Святого Пантелеймона Василь Процько повернувся зі стажування у Сполучених Штатах Америки та поділився враженнями від поїздки.