Суд назвав мотиви відправника вибухівки в українське посольство в Іспанії

У відправленні листів з вибухівкою до посольства України та інших відомств в Іспанії підозрюють 74-річного іспанця Помпейо Гонсалеса Паскуаля. За даними слідства, у такий спосіб він намагався тиснути на владу Іспанії, щоб та відмовилася від підтримки України.

27.01.2023
Суд назвав мотиви відправника вибухівки в українське посольство в Іспанії
Фото: elespanol.com

Про це повідомила 27 січня агенція Reuters із посиланням на заяву слідчого судді.

Підозрюваний іспанець наразі перебуває під офіційним розслідуванням за статтями про тероризм і тероризм за обтяжливих обставин.

За даними слідчих, він користувався російськими месенджерами, зокрема VK, та швейцарським сервісом електронної пошти Protonmail із наскрізним шифруванням. На думку слідства, це може свідчити про ризик його втечі до росії. Тож наразі чоловіка затримали до висунення офіційних звинувачень і подальших слухань.

Окрім того, в історії переглядів підозрюваного в інтернеті знайшли російські пропагандистські ЗМІ RT і Sputnik, а також іспаномовні сайти про зброю та хімію. А втім, ознак того, що чоловік співпрацював із будь-яким терористичним угрупованням чи організованою групою, слідчі не побачили.

Під час обшуку в будинку Гонсалеса знайшли різні деталі — циліндричні стрижні, гвинти та пружини, — які можуть бути пов’язані з виготовленням саморобних вибухових пристроїв. Деякі матеріали — нітрат калію, кабель із гнотом, вимикачі, мідні нитки та лампи розжарювання — він купив через Amazon.

Гонсалеса заарештували під час поліцейської операції «Конверт» у центральній Іспанії 25 січня. Загалом його звинувачують у відправленні 6 посилок із вибухівкою в період із 24 листопада до 2 грудня до посольства України, офісу прем’єр-міністра Іспанії Педро Санчеса, посольства США, Міноборони Іспанії, авіабази та компанії-виробника зброї.

Слідчі дійшли до висновку, що принаймні три посилки були надіслані з Бургоса, неподалік від дому Гонсалеса. Відстежити чоловіка вдалося завдяки маркам на конвертах — деякі з яких можна було купити лише в невеликій кількості магазинів у Бургосі.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.